Včeraj ob 23. uri so ljubljanske policiste obvestili o drzni tatvini v Frankopanski ulici. Izkazalo se je, da sta neznanca na skuterju iz košare na kolesu oškodovanke izmaknila torbico in jo »olajšala« za okoli 400 evrov. K sreči ni bila poškodovana. Preiskavo nadaljujejo.

Še več ropov in predrznih tatvin

So pa policisti hkrati sporočili še dodatne rezultate preiskave, ki so jo septembra sprožili zoper 34-letnega Ljubljančana, ki se je prav tako ukvarjal s predrznimi tatvinami, in o kateri smo že poročali. Pisali smo, da naj bi avgusta v Ljubljani predrzno in zelo grobo okradel starejši ženski. Za njima je pripeljal s kolesom in jima iz rok iztrgal nakupovalno vrečko oziroma nahrbtnik. Žrtev, ki jo je napadel na Tržaški cesti, je ob sunkovitem potegu padla po tleh in si zlomila roko. Tudi ženska, ki jo je dohitel v Einspielerjevi ulici, je padla. Za seboj jo je vlekel še nekaj metrov, dokler ni iz rok izpustila nahrbtnika. Medtem ko je obležala z odrgninami, je pobegnil.

Storilca nista videli v obraz oziroma sta ga videli zelo slabo. A na podlagi posnetkov so vendarle ugotovili, za koga gre. Štiriintridesetletnika so v začetku septembra (s kolesom vred) prijeli na Kongresnem trgu in je zdaj v priporu. Med hišno preiskavo sicer niso našli predmetov, ki bi ga povezovali z omenjenima kaznivima dejanjema, so pa našli črno torbico, za katero so sklepali, da izhaja iz nekega drugega kaznivega dejanja, storjenega na podoben način. Moškega, ki so ga zaradi takšnih nezakonitosti v preteklosti že obravnavali in tudi obsodili, so sumili še več podobnih nečednosti, kajti avgusta je bilo prijavljenih še 13 predrznih tatvin z enakim načinom delovanja. Zato so preiskavo nadaljevali. In res se je izkazalo, da ima na grbi še nekaj hudih nečednosti. Sumijo ga, da je od 7. avgusta do 2. septembra zagrešil še tri rope, v katerih so bile žrtve prav tako poškodovane, dve lažje, ena pa težje. Prav tako ga sumijo ropa, ki mu ni uspel, se je pa končal s hujšo poškodbo žrtve. Dodatno so ga ovadili zaradi sedmih večjih tatvin, storjenih na predrzen način, v enem primeru se je oškodovanka lažje poškodovala. Skupno naj bi ukradel 1120 evrov.

Zapomnimo si čim več

Vsa kazniva dejanja je zagrešil na podoben način. Žrtve je opazoval in čakal, da so peš prišle v odročno ulico, tam pa jih je napadel od zadaj, da ga ne bi videle in pozneje prepoznale. Do starejših žensk se je pripeljal s kolesom in jim s silo strgal torbice, vrečke ali kar so imele pri roki. Zgolj v enem primeru se je približal peš in žrtvi iz roke iztrgal nakupovalno vrečko.

Policija ponovno svetuje, da s seboj ne nosimo večjih količin denarja (starejši naj ne dvigujejo celotnih pokojnin), prav tako ne PIN-kode za bančno kartico. Najbolje, da denar hranimo v notranjih žepih oblačil in se izogibamo odročnim ulicam ali podhodom, v katerih ni veliko ljudi oziroma prometa. Če vendarle postanemo žrtev, si poskušajmo zapomniti storilca. Če ga ne vidimo v obraz, si zapomnimo oblačila ali obutev, prevozno sredstvo in smer bega. Na dogajanje opozorimo z glasnim »na pomoč« in povejmo pričam za smer, v katero jo je napadalec popihal. Priče naj o dogajanju takoj obvestijo policijo na številko 113 in posredujejo koristne podatke, na primer opis storilca, smer bega ali kakršne koli druge posebnosti, ki bi lahko pomagale pri preiskavi. Seveda pa tudi žrtvi priskočijo na pomoč.