Ameriško pravosodno ministrstvo bi moralo biti glede kazenskih preiskav neodvisno od predsednika ZDA, ki si sploh ne bi smel dovoliti uporabe ministrstva za preganjanje političnih nasprotnikov. Ni povsem jasno, v kakšni obliki je Trump ponovno preizkušal, kako daleč lahko gre pri uporabi mehanizmov vlade za svoje lastne interese, vendar je od tedanjega glavnega pravnika Dona McGahna dobil povsem jasno rdečo luč.

McGahn je Trumpa podučil, da nima nobenih pooblastil za tovrstno zahtevo in ga opozoril, da ga v primeru, da si bo to res dovolil, čaka zanesljiv postopek odstavitve oziroma impeachment. Predsedniku ZDA je pojasnil, da bo šlo v primeru, da res ukaže preiskavo, za jasno zlorabo pooblastil, kar je razlog za impeachment. McGahn, ki je letos odstopil s položaja, je za vsak primer sestavil tudi pisni memorandum oziroma depešo, ni pa jasno, ali jo je Trump prebral, saj je ameriški predsednik svojo zahtevo večkrat ponovil v javnosti, sicer v obliki vprašanja. »Zakaj pravosodno ministrstvo ne odpre preiskave Clintonove?« se je pogosto jezno pridušal Trump, ker se preiskava ruskega vpletanja v volitve 2016 ne le še ni končala, ampak se približuje njegovi družini in njemu osebno. Trump bi Clintonovo preganjal zaradi že večkrat preiskane zgodbe o njeni elektronski pošti.

Primer Ivanke po njegovo ni enak Clintonovi

Obenem je v torek jezno zatrdil, da primer njegove hčerke in svetovalke Ivanke Trump, ki je skoraj celo lansko leto uporabljala zasebno elektronsko pošto za uradne vladne komunikacije, ni enak Clintonovi. Brez vsakega dokaza je trdil, da je Clintonova elektronsko pošto brisala in nekaj skrivala, njegova hči pa tega ni počela in naj bi naredila zgolj napako. New York Times je še zapisal, da je bila zahteva za preiskavo Clintonove in Comeyja, ker je po Trumpovem mnenju izdajal zaupne informacije, doslej najbolj odkrit primer, kako si Trump predstavlja neodvisnost pravosodnega ministrstva - kot orožje, ki ga lahko vihti proti političnim sovražnikom.

McGahn, ki je krotil takšne Trumpove impulze, je odšel, predsednik je pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa prisilil v odstop in na njegov položaj kot vršilca dolžnosti postavil popolnoma lojalnega Matta Whittakerja. Trump sicer doslej še ni prekršil nobenega zakona. Dovolj je previden, da ne gre čez mejo, vendar je tudi to dovolj, da šokira Američane, ki niso njegovi zvesti privrženci. Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je v torek sporočil, da je predsednik predal pisne odgovore na vprašanja preiskovalcev posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Roberta Muellerja, ki jih je izpolnil pred dnevi in zatrdil, da je vse opravil sam brez pomoči odvetnikov. Giuliani je ob tem zatrdil, da bi se morala preiskava sedaj prenehati. Trump je za odgovore na vprašanja, ki jih je označil za zelo enostavna, potreboval več mesecev. Podal jih je šele sedaj, ko je namesto namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina za Muellerjevo preiskavo pristojen Whittaker.

Ta lahko Muellerja kadarkoli odpusti, ali mu kako drugače nagaja pri preiskavi. Whittaker ima tudi vpogled v podrobnosti Muellerjeve preiskave, do česar Trump s svojimi odvetniki doslej ni imel.