Rusi imajo radi piščančje meso, ki je njihov glavni vir proteinov, večina piščancev in jajc, ki jih pojejo, pa ne pride z domačih kmetij, ampak jih uvozijo iz ZDA. Ko je ameriški predsednik Donald Trump začel trgovinsko vojno in tudi za evropske izvoznike napovedal uvajanje carinskih dajatev na jeklo, aluminij in druge izdelke, so se Rusi s predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu zbali ameriških živilskih sankcij za Rusijo, čeprav takšnih napovedi ameriška administracija še ni izrekla. Začeli so delati za to, da se bodo lahko s perutnino čim bolj oskrbovali sami, to pa je pomenilo tudi, da morajo začeti množično gojiti piščance.

Ker navadni piščanci za velike potrebe Rusov po piščančjem mesu in jajcih ne bi bili dovolj, so se po poročanju Bloomberga odločili za superpiščance. Gre za piščance vrste smena, ki so jih v Rusiji gojili že v 70. letih prejšnjega stoletja, a so se ti počasi umaknili piščancem z Zahoda, od okusnejše različice piščanca vrste Gallus gallus domesticus, ki so jo vzredili leta 1972, do gensko izpopolnjenih in debelejših piščancev, ki so prišli v naslednjih desetletjih.

Rusi računajo, da bi lahko z vrsto smena do leta 2025 izpolnili 25 odstotkov potreb ruskega trga po piščančjem mesu, ki je pred dvema letoma znašal štiri milijone metričnih ton. Vodja projekta Dmitri Jefimov je za Bloomberg povedal, da so previdno optimistični, ko gre za poskuse izboljšanja te vrste. Za zdaj bodo piščance vzrejali na zasebnih kmetijah, ambicije pa so visoke, saj želijo svoje superpiščance tudi izvažati, najprej v nekdanje sovjetske republike, nato tudi v vzhodno Azijo, kjer bo kot prvi na vrsti Vietnam. Poskusi, s katerimi hočejo priti do najidealnejšega razmerja med težo, kakovostjo mesa, imunostjo proti boleznim in drugimi dejavniki, so dlje trajajoči proces, saj je piščance treba križati tri ali štiri generacije, da na koncu pridejo do jajc, iz katerih se bodo razvili piščanci, primerni za mesne izdelke.

Niso pa piščanci edini, ki jih bodo Rusi zaradi nepredvidljivega Trumpa v večjih količinah poskušali vzgojiti na domačih kmetijah. »Kdo bi vedel, kateri norec, kot je gospod Trump, bo naslednji,« je dejal za Bloomberg Vladimir Fisinin, šef ruske perutninske zveze in eden od pobudnikov projekta. Za Putina naj bi bila odvisnost Rusov od uvoza iz drugih držav vedno bolj nesprejemljiva, saj naj bi bila preveč tvegana. Rusija je, ko gre za genske izboljšave pri proizvodnji govedine, svinjine, krompirja in rdeče pese, še vedno odvisna od ameriških in evropskih družb, tako da si že prizadeva za to, da bi samostojno gojila krompir in eno od vrst rdeče pese. Ruski kmetovalci se učijo tudi izdelovati specialitete, kot sta pršut in parmezan.