Slovenska nogometna reprezentanca se je od lige narodov poslovila brez zmage. V tretjem kakovostnem razredu evropskega nogometa v nasprotju z napovedmi ni bila kos Norveški, Bolgariji in Cipru, zato se kazensko seli med najslabše reprezentance stare celine. Slovenija je bila v ligi narodov tako slaba, da je v klet evropskega nogometa padla že pred zadnjo tekmo proti Bolgariji v Sofiji, ki se je končala z remijem (1:1).

Slovenijo odnesel porazen uvod

Slovenska vrsta se ni znala prilagoditi novemu tekmovanju pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa). Odnesel jo je porazen začetek, saj po polovici skupinskega dela ni osvojila niti točke. Proti vsem trem nasprotnikom je izgubila z zadetkom razlike in do konca turnirja osvojila tri točke za tri zaporedne remije. Najboljši strelec reprezentance v ligi narodov je postal Miha Zajc, ki je dosegel dva zadetka. Od napadalcev se je med strelce vpisal le Robert Berić, v polno sta zadela še Nejc Skubic in Benjamin Verbič. Vseh osem golov je iz slovenske mreže pobral Vid Belec, ki je tekmovalni ritem dočakal zgolj v reprezentanci, saj za Sampdorio v letošnji sezoni sploh še ni branil.

Slovenija je na devetih tekmah v tem koledarskem letu premagala le Črno goro, ki je prijateljsko tekmo oslabljenih reprezentanc gostila v začetku junija, ko so se udeleženke svetovnega prvenstva pripravljale na začetek šampionata v Rusiji. Potem ko je nogometna zveza pred dobrim mesecem dni s položaja selektorja predčasno odslovila Tomaža Kavčiča, je njegov pomočnik Igor Benedejčič postal prvi (začasni) selektor, ki se s slovenske klopi poslavlja brez poraza. Benedejčič je po odpovedi številnih nogometašev sestavil rezervno postavo in vpisal dve točki proti favoritoma skupine Norveški in Bolgariji. Slovenija je bila v obrambi nagrajena za disciplinirano držo, v napadu pa je pokazala premalo ambicij in poguma. »Ker smo imeli težave s poškodbami, je bilo zahtevno sestaviti ekipo. Trpeli smo na obeh tekmah. V Sofiji smo imeli priložnost za zmago, a je neodločen izid pravičen,« je komentiral Igor Benedejčič.

Iličić bo nastopil v kvalifikacijah

Slovenija polaga vse upe v uvrstitev na evropsko prvenstvo 2020 skozi kvalifikacije, ki se bodo začele marca prihodnje leto. »Če bodo na razpolago vsi igralci, ki spadajo med vodilne nogometaše v svojih klubih, se bomo lahko enakovredno merili s tekmeci. Želimo si uspešno reprezentanco. Kvalifikacije bo verjetno začel novi selektor,« je v Sofiji omenil Benedejčič, ki ne verjame, da mu bo predsednik nogometne zveze Radenko Mijatović podaljšal mandat. Ni nemogoče, da bo Slovenija dobila novega selektorja že pred žrebom skupin za kvalifikacije, ki bo 2. decembra v Dublinu. Mijatović se pogovarja tudi z Matjažem Kekom, ki je reprezentanco nazadnje popeljal na veliko tekmovanje.

Eden osrednjih slovenskih adutov Josip Iličić je povedal, da ostaja zvest reprezentanci ne glede na izbiro selektorja. »Za Slovenijo ne igram zaradi selektorja, pač pa zaradi sebe. Želim zaigrati na evropskem prvenstvu. Če se moja želja ne bo uresničila, bom počasi sklenil reprezentančno kariero in ponudil priložnost drugim,« je napovedal Josip Iličić.