Na novomeškem Narodnem domu, prvem na slovenskih tleh, naj bi danes končno začeli menjavo strehe. Prenovo je občina nameravala začeti že konec 2016, a se to ni zgodilo, ker uporabniki Narodnega doma niso želeli zapustiti prostorov. Na občini so ves čas trdili, da strehe ne morejo obnavljati, dokler stavba ni prazna, saj ne želijo prevzeti odgovornosti za morebitne nezgode. Ker do obnove ni prišlo, je bila občina tudi ob 57.000 evrov že zagotovljenega denarja od kulturnega ministrstva.

A zdaj ovir ni več. Zadnji uporabniki so 130 let staro stavbo zapustili julija. Takrat je bila izvedena deložacija v navzočnosti okoli 20 policistov in varnostnikov, saj je bilo glede na nekaj prejšnjih poskusov izpraznitve stavbe pričakovati odpor alternativnih ustvarjalcev. A je izpraznitev prostorov potekala povsem mirno.

Sprememba prometnega režima

V začetku novembra so delavci komunale iz stavbe odnesli tudi stvari, ki so po odselitvi umetnikov še ostale. Kot so nam pojasnili v kabinetu župana Gregorja Macedonija, je šlo predvsem za neuporabno in dotrajano pohištvo ter odpadni gradbeni material, vse so odpeljali na deponijo. »Umetniških del ni bilo, saj so nekdanji uporabniki imeli možnost, da sami izpraznijo prostore, kar so pred časom tudi naredili,« dodajajo v županovem kabinetu.

Gradbena dela obsegajo odstranitev dotrajane strešne kritine ter zamenjavo in sanacijo dela poškodovanega ostrešja. »Občina si prizadeva, da se za Novo mesto simbolno zelo pomembna stavba čim prej vrne v delovanje, ki bo namenjeno čim širšemu krogu občanov ter kulturnim in umetniškim ustvarjalcem.« Sokolc ima v letošnjem letu, ko Novomeščani praznujejo 120 let rojstva Leona Štuklja, še prav poseben pomen, saj je Štukelj prav v tej stavbi uril svoje gimnastične veščine v duhu sokolstva.

Zaradi gradbenih del bosta predvidoma do 20. decembra Sokolska in del Cvelbarjeve ulice zaprti za ves promet, obvoz bo urejen po zalednih ulicah. Sicer pa Novomeščane, kot sporočajo z občine, čaka tudi spremenjen prometni režim skozi mestno jedro, ki bo veljal tudi po končani obnovi Glavnega trga. Promet naj bi tako že danes preusmerili mimo Florjanovega trga na Glavni trg in naprej po Kandijskem mostu.

Obnova strehe je vredna 118.000 evrov, denar pa zagotavlja občina. »Prijavili se bomo tudi na morebiten razpis, seveda če bo primeren in ustrezen, ker želimo obnoviti in urediti tudi notranjost objekta. Za to je predhodno treba določiti ustrezne vsebine in projektno dokumentacijo. Zaradi zagotavljanja varnosti objekta smo najprej začeli zunanja dela,« dodajajo na občini.

Za vse enaki pogoji uporabe prostorov

Ustvarjalci novomeške alternativne umetniške scene so v stavbi, ki ima status kulturnega spomenika državnega pomena, ustvarjali zadnjih 13 let. Bivši župan Alojzij Muhič je leta 2011 izdal sklep, s katerim jim je dovolil brezplačno uporabo. Vendar ga je Macedoni oktobra 2016 razveljavil. Takrat so ustvarjalci od občine prejeli zahtevo za izpraznitev stavbe v roku treh dni. Ko je predstavnica občine v spremstvu varnostnikov skušala opraviti primopredajo, so jo pričakala od znotraj zabarikadirana vrata. Alternativni umetniki so se namreč bali, da če bodo enkrat odšli iz narodnega doma, jim bodo vrata za vedno zaprta.

Na občini nasprotno trdijo, da bodo imeli tudi alternativni umetniki možnost ustvarjati v Narodnem domu pod enakimi pogoji kot vsi drugi novomeški kulturni ustvarjalci.