Odbojkarji ACH Volleyja se po letu dni odsotnosti vračajo v najelitnejše evropsko odbojkarsko tekmovanje, kjer so v preteklosti že dosegali odmevne rezultate. Največjega v sezoni 2009/2010, ko so se uvrstili na zaključni turnir in osvojili četrto mesto. Ponovitev dosežka v letošnji sezoni bi mejila na znanstveno fantastiko, četudi v ljubljanskem taboru priznavajo, da se jim skupina C z Zenitom iz Sankt Peterburga, Chaumontom in Friedrichshafnom ne zdi najzahtevnejša. Z izjemo ruske ekipe, ki velja za nosilko skupine, pri slovenskih prvakih namreč vlada prepričanje, da sta preostala dva tekmeca premagljiva.

Nemci redni udeleženci lige prvakov

Delni odgovor, ali je res tako, bo slovenski predstavnik dobili danes zvečer, ko se bo v gosteh pomeril s Friedrichshafnom. Nemški podprvak se ponaša z mednarodno pisano zasedbo, saj ga poleg nemških odbojkarjev, med katerimi so tudi reprezentanti, sestavljajo še igralci iz šestih drugih držav. Celoten ustroj vodi selektor aktualnih svetovnih prvakov Poljakov, Belgijec Vital Heynen, sicer dober znanec trenerja Ljubljančanov Andreja Urnauta. Odbojkarska stratega sta namreč v Belgiji, kjer živita, soseda.

»Friedrichshafen je izredno kakovostna in kompaktna ekipa, dobra na vseh položajih. V ligi prvakov nastopa že zadnjih 20 let, v sezoni 2006/2007 pa so jo tudi osvojili. Poleg izkušenega trenerja ima nemške reprezentante in šest tujcev. Med drugim Poljaka Bartlomieja Boladza na diagonali in Čeha Jakuba Janoucha na podaji. Kar smo videli do zdaj, igrajo moderno in močno odbojko. So zelo visoki, njihov srednji bloker v višino meri kar 210 centimetrov. Nedvomno imajo ekipo za nastopanje v ligi prvakov,« pred tekmo ugotavlja Andrej Urnaut.

Trenerja ACH Volleyja obenem navdušuje tudi bogata tradicija kluba, na katerega je istoimensko mesto na jugu Nemčije z nekaj manj kot 60.000 prebivalci močno navezano. »Odbojkarska tradicija v Friedrichshafnu je zelo velika. Ne nazadnje imajo dvorano za 5000 gledalcev, ki je namenjena izključno igranju odbojke,« kot zanimivost pove Urnaut. Ob tem ne pozabi omeniti, da se letni proračun Friedrichshafna giblje okoli dveh milijonov evrov in pol, kar je skoraj štirikrat več od zneska, s katerim razpolaga klub iz slovenske prestolnice.

S težavami le Jani Kovačič

ACH Volley na gostovanje odhaja v dobri tekmovalni formi. Konec preteklega tedna je v šestem krogu domačega prvenstva proti Krki vpisal še šesto zmago, edini poraz v letošnji sezoni pa je zabeležil zgolj v srednjeevropski ligi, kjer je v začetku meseca izgubil proti Posojilnici Dob iz Pliberka. »Zadnjo tekmo smo dobili s 3:0, vendar pa so bili igralci nekoliko manj osredotočeni. Verjamem, da so bili z glavami že na tekmi s Friedrichshafnom, ki jo nestrpno pričakujejo. Zagotovo lahko zmagamo, a za uspeh bo treba odigrati na visoki ravni. Težavo vidim, ker v Sloveniji nimamo obračunov na dovolj visokem nivoju,« meni 53-letnik. Težav s sestavo ekipe danes ne bo imel, saj je njegovo moštvo zdravo. Manjše nevšečnosti je v zadnjih dneh imel le Jani Kovačič, ki zaradi bolezni na zadnjih dveh obračunih ni igral, a je pred včerajšnjim odhodom v Nemčijo že treniral z ekipo.

Da bi drevi naleteli na podcenjevalni odnos nasprotnika, Urnaut dvomi, saj je prepričan, da je cilj Nemcev osvojitev drugega mesta v skupini. »S tekmečevo igro smo se dobro seznanili, saj smo si pogledali pet ali šest njihovih tekem. Prav tako poznamo nekatere njihove igralce. Vemo, kako se jim lahko zoperstavimo. Najbolj pomembno je, da v tekmovanje vstopamo neobremenjeni. Kot na vsaki tekmi lige prvakov bosta tudi na tej za zmago pomembna dober servis in sprejem,« še pravi Urnaut, ki ima bogate izkušnje z nemškimi moštvi. V sezoni 2002/2003 kot igralec Berlina, leta 2009 pa se je z istim klubom kot trener veselil še naslova nemškega prvaka.

Naslov v ligi prvakov sicer brani Zenit iz Kazana. Ruski velikan je v lanski sezoni naslov najboljšega v Evropi osvojil še četrtič zapovrstjo, skupno pa že petič.