V Bosni in Hercegovini vlada nogometna evforija. Zmaji so z remijem brez golov na Dunaju pred več kot 20.000 bosanskimi navijači na predzadnji tekmi skupine 3 v ligi B potrdili prvo mesto v skupini z Avstrijo in Severno Irsko. Kot je dejal avstrijski branilec Aleksandar Dragović, so se Avstrijci ustrašili prav velikega števila gostujočih navijačev in zato niso bili pravi. Drugače je bilo z reprezentanti BiH. Izbranci nekdanjega hrvaškega reprezentanta Roberta Prosinečkega, ki je bil po odhodu Srečka Katanca eden izmed kandidatov za klop slovenske reprezentance, a so na Nogometni zvezi Slovenije nato izbrali zdaj že odstavljenega Tomaža Kavčiča, so na štirih tekmah zbrali deset točk za tri zmage in remi. Ker je Hrvaška izgubila z Anglijo, zasedla zadnje mesto v svoji skupini in se seli v skupino B, bo BiH edina predstavnica nekdanje Jugoslavije v ligi A v naslednji ligi narodov.

Zmaji so svoj največji uspeh dosegli z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo 2014, nato pa se na naslednji dve veliki tekmovanji zaradi menjave generacij niso kvalificirali. S prebojem v ligo A so si zagotovili mesto v drugem kakovostnem bobnu za kvalifikacije za Euro 2020, če pa jim na Euro ne uspe priti prek klasičnih kvalifikacij, imajo rezervno možnost s sklepnim turnirjem lige B.

Od glavnih nosilcev igre izpred štirih let v reprezentančnem dresu še vedno blesti kapetan Edin Džeko, a ključno potezo so na tamkajšnji nogometni zvezi potegnili v začetku letošnjega leta, ko so na klop postavili Roberta Prosinečkega. Ko so nekdanjega igralca Reala in Barcelone vprašali, zakaj je izbral Bosno in ne Slovenije, je 49-letnik dejal: »BiH je v samem vrhu evropskega nogometa in to je odločilo. Prav zato nisem izbral Slovenije, saj mislim, da je v Bosni in Hercegovini več kakovosti in je mogoče nekaj doseči.« Očitno je imel prav, saj je z modrimi presenetil poimensko močnejšo Avstrijo in bo čez dve leti z njimi igral proti najboljšim ekipam v Evropi, Slovenija pa bo tekmovala z nogometnimi eksoti.