Časnik je na svoji spletni strani poročal, da je madžarski urad za imigracije svojo odločitev utemeljil na trditvi nekdanjega premierja, da je njegovo življenje ogroženo in da ga želi makedonska vlada »zapreti na nedemokratičen način«, povzema poročanje nemška tiskovna agencija dpa.

Gruevski bi moral v začetku novembra v Makedoniji začeti prestajati dveletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja. Obsojen je bil zaradi nakupa službenega avtomobila mercedes, vrednega 600.000 evrov. Vozilo naj bi leta 2012 na skrivaj kupili s proračunskimi sredstvi za namen njegove osebne uporabe.

Namesto da bi šel Gruevski v zapor, je pobegnil na Madžarsko, kjer je vložil prošnjo za azil in zahteval status begunca.

Vse tri države, ki jih je Gruevski prečkal na poti do Madžarske, so to potrdile in dodale, da ga niso mogle ustaviti, saj takrat proti njemu še ni bila vložena mednarodna tiralica.

Proti bivšemu premierju sicer v Makedoniji poteka še nekaj sodnih postopkov. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega v vseh, bi moral za zapahe za do dvajset let.