Kljub na videz enotni podpori članic Evropske unije ločitvenemu sporazumu z Britanijo na sestanku zunanjih ministrov v ponedeljek v Bruslju je španski minister Josep Borrell izpostavil, da ima Madrid do sporazuma zadržek. Španija zahteva, da morajo biti pogajanja z Britanijo o bodočnosti Gibraltarja izvzeta iz pristojnosti Evropske unije in da mora biti jasno, da je Madrid glede tega vprašanja edini pogajalski sogovornik Britanije.

V nasprotju s ponedeljkovo izjavo glavnega pogajalca EU Michela Barnierja, da osnutek ločitve z Britanijo soglasno podpirajo vse članice, je Španija sporočila, da ga ni pripravljena podpisati, če vanj ne bodo vključene zahtevane vsebinske spremembe oziroma dopolnila. Madrid konkretno zahteva, da mora biti v sporazumu jasno in nedvoumno zapisano, da Gibraltar ni vključen v ločitveni dogovor. To stališče je Borrell izpostavil tako na ministrskem sestanku kot tudi v pogovorih z Barnierjem, rekoč: »Hočemo, da je interpretacija tega člena jasna in da pogajanja med Veliko Britanijo in EU ne vključujejo Gibraltarja, da bi lahko podprli osnutek ločitvenega sporazuma«.

Čakanje na politično deklaracijo

Novinarjem je povedal, da je britanska premierka Theresa May dejala, da sporazuma o odhodu ne bo sprejela, dokler ne bodo jasno določeni prihodnji odnosi. Ti bodo zapisani v skupni politični deklaraciji, ki se še pripravlja in bo do nedelje nared. »Enako velja za nas; dokler ne bomo vedeli, kaj je v njej o tem zapisano, ločitvenega sporazuma ne bomo sprejeli. Obe zadevi sta komplementarni«, je pojasnil. »Eno je ločitveni sporazum, ki vključuje (ločen) protokol o Gibraltarju, drugo je politična deklaracija, ki mora usmerjati bodoče odnose. Pojasnili smo (na ministrskem sestanku), da nas skrbi nepoznavanje, kakšni bodo bodoči odnosi, ker besedilo o ločitvi vsebuje nove člene, ki vnašajo zmedo v zvezi z Gibraltarjem. Zato tega ne bomo podprli, dokler nam ne bo znana vsebina skupne politične deklaracije«, je še dejal Borrell.

Skrivnostno rojstvo člena 184

Za Španijo je v osnutku sporazuma sporen 184. člen, ki se nanaša na pogajanja in izvedbo sporazuma po končanem prehodnem obdobju. Gre za nov člen, ki se je po navedbah španskih predstavnikov nenadoma pojavil prejšnjo sredo in ga niti niso imeli možnost proučiti. Ne ve se, od kod se je vtihotapil v besedilo niti kdo ga je napisal, kar je v španskem ministrstvu za zunanje zadeve dvignilo precej prahu. Ve se le, da ga je britanska premierka v sredo zvečer že videla, prebrala in sprejela, ne da bi bili z njim seznanjeni španski diplomati. Iz Madrida so sporočili: »Člen 184 se je pojavil v sredo zvečer, potem ko ga je gospa Mayeva in samo ona prebrala. Ne vemo, kdo ga je vključil, prav tako ne vemo, kdo je dodal možnost podaljšanja prehodnega obdobja«.

Po poročanju španskih medijev je več predstavnikov evropskih držav izrazilo pripravljenost, da španske zahteve podprejo, medtem ko si nekateri drugi ne želijo odpiranja že zaključenih pogajanj. S tehničnega vidika pravzaprav sporazum ne potrebuje pristanka Španije oziroma njenega podpisa, saj zadostuje, da z njim soglaša najmanj 20 držav, ki imajo skupno 65 odstotkov prebivalstva evropske skupnosti.