Poudaril je, da sta največji mesti Sydney in Melbourne žrtvi uspeha države. "Ceste so prenatrpane, avtobusi, vlaki in šole so polni," je dejal. Dodal je, da so v Sydneyju priseljenci lani predstavljali okoli 70 odstotkov vse rasti prebivalstva. »Rast prebivalstva je imela ključno vlogo pri našem gospodarskem uspehu. A vem tudi, da Avstralce v naših največjih mestih skrbi prebivalstvo. Pravijo dovolj, dovolj, dovolj,« je poudaril avstralski premier.

Napovedal je, da bo predsednike vlad zveznih držav prosil, naj pripravijo svoje demografske načrte, o katerih bodo govorili 12. decembra.

Med junijem lani in julijem letos se je v Avstralijo priselilo 160.000 ljudi, kar je nižje od letne kvote. Glede na najnovejše podatke največ priseljencev v Avstralijo prihaja iz Indije, 20 odstotkov. 15 odstotkov jih je iz Kitajske, devet odstotkov pa iz Velike Britanije. Lani so v Avstraliji podelili skoraj 262.500 stalnih in začasnih vizumov, s čimer je število prebivalcev najmanjše celine preseglo 25 milijonov, še navaja dpa.