Kot so sporočile španske oblasti, je bilo na primestnem vlaku skupno 131 potnikov. 41 jih je bilo lažje poškodovanih, trije pa huje. Ena oseba je umrla, povzema francoska tiskovna agencija dpa. Do nesreče je prišlo ob 6.15 v bližini kraja Vacarisses, približno 35 kilometrov severovzhodno od Barcelone. Vlak je bil na progi med krajem Manresa in Barcelono.

Vlak je iztiril zaradi zemeljskega plazu, ki se je usul na progo. Na območju že več dni močno dežuje. Posnetki s kraja nesreče prikazujejo reševalce, kako pomagajo ponesrečenim iz vlaka. Eden od vagonov je delno tudi zasut s kamenjem in skalami.

Območje je bilo sicer zavarovano z mrežo, ki naj bi ustavila padajoče kamenje, a ni mogla zadržati celotnega plazu, je povedal minister za promet Jose Luis Abalos. Dodal je še, da so že odprli preiskavo nesreče, še poroča AFP. Na istem območju je do iztirjenja vlaka že prišlo v letih 2009 in 2011, a takrat ni nihče umrl, le 11 ljudi je bilo lažje poškodovanih.

Leta 2013 je sicer prišlo do najhujše železniške nesreče v Španiji, ko je iztiril vlak na poti iz Madrida v Santiago de Compostela. Tedaj je umrlo 79 ljudi.