Moške, stare 21, 26 in 31 let, so pridržali v nočni protiteroristični operaciji. Kot je pojasnil vodja policije v avstralski državi Victoria Graham Ashton, je moške verjetno navdihnila skrajna skupina Islamska država (IS), a naj s to skupino ne bi bili povezani. Preiskovali so jih že vse od marca, a so postali bolj aktivni po napadu z nožem pred dvema tednoma v Melbournu, v katerem je umrla oseba, odgovornost pa je prevzela IS.

Po zbranih informacijah so moški ravno skušali kupiti polavtomatsko strelno orožje, zato so se policisti zbale, da bi najverjetneje domnevni napad izvedli na katero od prazničnih prireditev v Melbournu, ki so običajno zelo dobro obiskane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grozi jim dosmrtni zapor

Ashton je sicer pojasnil, da domnevni načrtovalci napada še niso izbrali točne tarče, niti kdaj bi napad izvedli, a so domnevno želeli pobiti čim več ljudi. Zagotovil je, da so z aretacijo nevtralizirali grožnjo skupnosti, ki so jo moški predstavljali. Moškim sedaj grozi najvišja kazen, in sicer dosmrtni zapor.

Pred dvema tednoma je v Avstraliji rojen Somalec izvedel napad z nožem v središču Melbourna, pri čemer je ubil moškega in ranil dva človeka. Napadalec je nato podlegel strelom policije. Čeprav je odgovornost za napad prevzela IS, avstralske oblasti domnevajo, da je storilca ta skrajna skupina le navdihnila in da z njo v resnici ni bil povezan.