Trump je takoj po porazu republikancev na vmesnih volitvah v začetku meseca prisilil pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa v odstop in si na položaj postavil njegovega šefa kabineta Matta Whittakerja. Ta je sicer pravnik, vendar se je v preteklosti ukvarjal s promocijo podjetja, ki je zavajalo potrošnike. Trumpu pa je všeč, ker je kot komentator televizije CNN napadal posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Roberta Muellerja.

Sessions je moral oditi, ker se je izločil iz preiskave ruske afere, ko jo je še vodil direktor FBI James Comey, preden ga je Trump zaradi tega odpustil. Trump je bil besen na Sessionsa, ker ga ni ščitil pred preiskavo, odpustiti pa si ga ni upal, ker bi mu lahko težave pri imenovanju naslednika poleg demokratov delalo tudi tistih nekaj redkih republikanskih senatorjev, ki so se mu občasno upali zoperstaviti.

Po volitvah so mu bili republikanski senatorji hvaležni, ker jim je pomagal ohraniti večino, republikanski "uporniki" pa so pomrli ali se odpravljajo v pokoj. Whittakerja je imenoval na položaj v času kongresnih počitnic kot vršilca dolžnosti zaradi česar verjetno tožba treh demokratskih senatorjev nima možnosti za uspeh. Zvezni zakon predsedniku omogoča imenovanje na visoke položaje v vladi v času kongresnih počitnic brez potrditve senata, vendar so takšna imenovanja začasna do 210 dni. Lahko tudi več, odvisno od tega, koliko časa senat ne potrdi "pravega" kandidata.

Pravosodno ministrstvo ZDA je že izdalo pravno mnenje o Whittakerjevem imenovanju in ga glede na zakon blagoslovilo. Tiskovna predstavnica ministrstva Kerri Kupec je poudarila, da je bilo takšnih imenovanj v zgodovini doslej že najmanj 160. Poleg tožbe senatorjev Richarda Blumenthala, Sheldona Whitehousa in Mazie K. Hirono, je razveljavitev Whittakerjevega imenovanja neposredno od vrhovnega sodišča ZDA zahteval odvetnik Thomas Goldstein, in sicer na podlagi svojega primera pred sodiščem, ki zadeva orožje. Podobno je ukrepala tudi zvezna država Maryland v tožbi proti Trumpovi vladi zaradi uničevanja zdravstvene reforme Baracka Obame.

Za Trumpa Whittakerjev položaj nepomemben

Za Trumpa sicer ni pomembno ali bo Whittaker ostal na položaju pravosodnega ministra ZDA. Pomembno je, da ostane na položaju dovolj časa, da dobi vpogled v to, kar je zbral Mueller proti Trumpu in članom njegove družine glede morebitnega sodelovanja z Rusi ali glede kakšnega drugega kaznivega dejanja, na katero je naletel v okvirju svoje preiskave. Muellerja je na položaj posebnega tožilca imenoval namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein, potem ko je Trump odpustil Comeyja. Sessions je bil izločen iz ruske preiskave, ki jo je tako vodil Rosenstein, kateremu je Mueller poročal. Z odhodom Sessionsa je sedaj šef Whittaker, ki seveda ni izločen iz ruske preiskave in Mueller mora poročati njemu. Whittaker ima tako vpogled v vse, kar ve Mueller. Trump je več kot leto dni zavračal pogovor ali odgovore na vprašanja Muellerjevih preiskovalcev, po imenovanju Whittakerja pa pravi, da je na vprašanja zlahka odgovoril celo brez pomoči svojih odvetnikov. Odgovorov sicer menda Muellerju še ni poslal.

Ameriški pravni strokovnjaki sicer menijo, da Mueller ni naiven in da je pričakoval, da bo Sessions odpuščen, Trump pa da si bo našel nekoga, ki bo skušal ovirati njegovo preiskavo. To naj bi bil vzrok, da je od velike porote že dobil nekaj obtožnic, ki ostajajo zaprte. V primeru potrebe jih bo lahko zahtevala demokratska večina v predstavniškem domu kongresa.