V skladu z napovedmi meteorologov je večji del države zajelo sneženje. Sneg se marsikje že oprijemlje cestišča, sneženja pa spremlja tudi burja, ki na ceste prinaša snežne nanose.

Zastoji ne nastajajo le na primorski avtocesti, pač pa tudi na nekaterih drugih cestah. Zaradi burje tretje stopnje je na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami ter avtobuse. Na regionalni cesti Podnanos-Vipava-Ajdovščina je zaradi burje druge stopnje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Ajdovščina-Selo povzroča težave burja prve stopnje, zato je tam prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Zaradi okvare tovornega vozila je zaprt počasni pas na dolenjski avtocesti med Mirno Pečjo in pokritim vkopom Karteljevo proti Novemu mestu, na vipavski hitri cesti pa je zaprt vozni pas v predoru Barnica proti Razdrtem. Povečan je tudi na cestah proti večjim mestom, na obvoznicah in mestnih vpadnicah, ponekod nastajajo zastoji.

Zaradi zimskih razmer je za priklopnike in polpriklopnike prepovedan promet na cestah Razdrto-Podnanos, Črni Vrh-Col in Idrija-Godovič ter na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje na hrvaški strani. Verige so obvezne na prelazu Korensko sedlo, na avstrijski strani prelaza Ljubelj, italijanski strani prelaza Predel ter na cesti Črni Vrh-Col. Cesta čez prelaz Vršič ter cesta Strmec-Mangart sta zaprti. Na glavni cesti Novo mesto-Metlika velja prepoved za vožnjo vozil, ki tehtajo več kot sedem in pol ton. Tovorna vozila na mejnem prehodu Gruškovje za vstop v državo čakajo tri ure, so še pojasnili na prometnoinformacijskem centru.

Na Gorenjskem po nižinah do 15, po vrhovih okoli 20 centimetrov snega

Na Gorenjskem je ponoči zapadlo od pet do 15 centimetrov snega. Na cestah sta okoli dve tretjini razpoložljivih plugov in posipalcev Cestnega podjetja Kranj in kot sporočajo s Policijske uprave Kranj, so glavne ceste normalno prevozne, splužene in posipane. Kljub temu so razmere povsem drugačne, kot so bile doslej, in je vožnjo treba prilagoditi.

Po podatkih iz opazovalnih postaj Agencije RS za okolje je v 12 urah od ponedeljka zvečer do danes zjutraj na brniškem letališču zapadlo tri, v Ratečah pa 13 centimetrov snega. Snežna odeja je pokrila tudi hribe. Tako je na Kredarici in na Voglu v zadnjih 24 urah zapadlo okoli 20 centimetrov snega.

Na Štajerskem ceste kljub sneženju kopne in normalno prevozne

Na širšem območju severovzhodne Slovenije za zdaj ni večjih težav zaradi sneženja, saj so ceste po besedah vodje zimske službe za državne ceste Zdravka Bračka večinoma kopne, zapadli sneg pa se sproti topi. Nekoliko drugače je v višjih legah Pohorja, kjer je zapadlo tudi do 15 centimetrov snega in jih plužijo. Motenj v prometu niso zaznali.

Glede na vremensko napoved veliko dela danes ne pričakujejo, saj ceste niso podhlajene, vozišča so še nad nič stopinj, kar za zdaj pozitivno vpliva na prevoznost cest, je dejal Bračko.

Sredi dneva bodo padavine oslabele

Kot napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso), bodo zjutraj in dopoldne najmočnejši sunki burje predvsem v Vipavski dolini še presegali hitrost 100 kilometrov na uro. Predvsem na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo veter gradil snežne zamete.

Po napovedih Arsa bo dopoldne še snežilo, sredi dneva pa bodo padavine oslabele. Sneg bo od juga prehajal v rahel dež, ki bo do večera večinoma ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti segle do treh stopinj, na primorskem pa do osmih.

Po današnjem sneženju pa na Arsu napovedujejo vsaj tri dni bolj ali manj suhega vremena.