Ljubljanski grad tudi po zaključku letošnje glavne turistične sezone ostaja med najbolj priljubljenimi turističnimi znamenitostmi. Števci prehodov so namreč 18. septembra zabeležili milijontega obiskovalca v tem letu, v prvih devetih mesecih letošnjega leta pa se je, v primerjavi z lanskoletnimi podatki, povečalo tudi število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo. Z vzpenjačo se je namreč od začetka januarja do konca septembra na vrh grajskega griča povzpelo nekaj več kot 430.000 ljudi, kar je 8,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Šesto leto več kot milijon obiskovalcev

Ko so sredi septembra na Ljubljanskem gradu pozdravili letošnjega milijontega obiskovalca, so s tem nad mestom že šesto leto zapored presegli mejnik milijona obiskovalcev. Leta 2013 so denimo milijontega obiskovalca na Ljubljanskem gradu pozdravili 28. decembra, leto pozneje 16. novembra, leta 2015 in 2016 se je to zgodilo oktobra, lani pa prvič, tako kot tudi letos, že v sredini septembra.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je grad sicer obiskal natanko 1.050.701 človek. Kot kažejo podatki prodanih turističnih vstopnic, med obiskovalci še vedno občutno prevladujejo tujci. Teh je bilo več kot 72 odstotkov. Med njimi je največ turistov iz Italije, sledijo turisti iz Velike Britanije, Nemčije, Združenih držav Amerike, Francije in Koreje. »Glede na leto prej se je v prvih devetih mesecih letošnjega leta povečalo število prodanih vstopnic, in sicer za devet odstotkov,« so ob tem s statističnimi podatki zadovoljni v javnem zavodu Ljubljanski grad.

Prenovljen prostor pod Grajsko kavarno

Potem ko je letos v vinogradu na južni strani grajskega griča prvič potekala trgatev, odprli so prenovljene Šance, zavod Ljubljanski grad pa je letos postal tudi novi upravitelj prenovljenega Hostla Celica, nad mestom do konec letošnjega leta načrtujejo še eno novost – odprtje prenovljenega prostora pod Grajsko kavarno. Tam bosta informacijski center in Grajska trgovina. Pod kavarno bodo še letos uredili tudi stalen prostor za izvajanje pedagoških programov, ki so jih v zavodu doslej organizirali na različnih lokacijah po gradu, lotili pa so se tudi obnovitve prostorov bodoče vinoteke pod grajskim Palacijem ter sanacije Razgledne terase.