Novoizvoljeni člani, ki veljajo za znana imena v literarnem svetu, se bodo pridružili siceršnjemu petčlanskemu odboru za podelitev Nobelove nagrade za literaturo leta 2019 in 2020, ki ga sestavljajo Per Wastberg (predsednik), Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson in Jesper Svenbro, piše nemška tiskovna agencija.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi bilo povabilo zunanjih članom, kar se je zgodilo prvič v zgodovini podeljevanja nagrade, začasna rešitev za dve leti.

Predloge za prejemnike Nobelove nagrade za književnost odbor sprejema do 31. januarja. Kot poroča dpa, bo ožji izbor imen znan do poletja, nagrajenec pa je običajno razglašen oktobra.

Da Nobelove nagrade za književnost letos ne bo podelila, je Švedska akademija sporočila maja. Soočila se je namreč s škandalom, v središču katerega je francoski fotograf Jean-Claude Arnault, soprog zdaj že nekdanje članice akademije, pisateljice Katarine Frostenson. Zaradi posilstva je bil obsojen na dve leti zapora. Po škandalu so sledili spori znotraj akademije, nekaj članov jo je zapustilo.