Član stavkovnega odbora v Uljaniku Deni Širol je danes pred novinarju v Pulju ocenil, da bi nadaljevanje stavke dokončno uničilo puljsko ladjedelnico. Vsak dan stavke namreč prinese med dvema in tremi milijoni kun (med 270.000 in 405.000 evrov) izgub. Stavkati so začeli 22. oktobra.

Pojasnil je, da sta bili izpolnjeni zahtevi stavkajočih o odstavitvi prejšnjega nadzornega odbora in uprave Uljanika, tretja zahteva pa je bila delno izpolnjena, ker je večina zaposlenih dobila izplačane vsaj minimalne plače za september. Minimalna plača znaša 2700 kun (365 evrov).

Širol je dejal, da na današnjih dveh srečanjih z delavci v puljski ladjedelnici niso bili vsi zaposleni navdušeni nad odločitvijo o začasni prekinitvi stavke. Povedal je tudi, da bodo v popoldanskih urah ugotovili, koliko delavcev je sploh še zaposlenih v Uljaniku, da bi lahko v torek organizirali nadaljevanje gradnje dveh preostalih plovil. Kot je potrdil, so mnogi delavci po izbruhu krize v ladjedelnici poiskali službe drugod.

Kdaj točno bodo dobili razliko do polne septembrske plače še ni jasno

Predstavniki stavkovnega odbora so se danes srečali tudi z upravo družbe, ki pa jim ni mogla povedati, kdaj točno naj bi zaposlenim izplačali razliko do polne plače za september. Hrvaška vlada je za delavce Uljanika zagotovila denar za izplačilo še dveh minimalnih plač.

Uprava družbe pripravlja tudi novi načrt prestrukturiranja Uljanika, ki naj bi ga v sodelovanju s hrvaško vlado kmalu poslali Evropski komisiji v vnovično ocenjevanje. Iz hrvaške vlade poročajo, da potekajo pogovori s potencialnimi strateškimi partnerji največje hrvaške ladjedelnice, ki več zanimanja kažejo za reški kot za puljski del skupine.

Iz stavkovnega odbora v 3. maju so danes medtem sporočili, da bodo s stavko nadaljevali ne glede na odločitev njihovih puljskih kolegov. Iz 3. maja je bilo v preteklih dneh slišati, da tudi v primeru prekinitve stavke ne bi mogli delati, ker nimajo repromaterialov. V družbi si prizadevajo tudi za ločitev od Uljanika.