Maas je odločitev nemške vlade sporočil danes v Bruslju ob robu zasedanja Sveta EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Novinar in kolumnist Washington Posta Hašokdži je veljal za ostrega kritika savdske kraljevine in prestolonaslednika Mohameda bin Salmanda. Na savdskem konzulatu v Istanbulu je skušal urediti dokumente za poroko, a so ga tam ubili.

Savdska Arabija je sicer sprva zavračala vsakršno vedenje o usodi novinarja, nato pa pod velikim mednarodnim pritiskom vendarle priznala, da je bil novinar na konzulatu ubit, a naj bi se to zgodilo »po nesreči«.

Savdsko državno tožilstvo je kasneje sporočilo, da naj bi umor naročil visok agent obveščevalne službe. Obtožili so enajst ljudi, za peterico pa zahtevali smrtno kazen. V Rijadu sicer vztrajajo, da prestolonaslednik v Hašokdžijev umor ni vpleten. A tudi ameriška obveščevalna agencija Cia meni, da je umor novinarja naročil prav on.

Cia je o svojih ugotovitvah obvestila tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je obljubil »zelo celovito poročilo« o umoru Hašokdžija v prihodnjih dneh, vendar pa se o obtožbah zoper princa bin Salmana še ni hotel izrekati nič. So pa tudi ZDA na dan, ko je savdsko tožilstvo objavilo obtožnice v primeru Hašokdži, uvedle prepoved potovanj v ZDA proti 17 državljanom Savdske Arabije zaradi njihove domnevne vpletenosti v umor novinarja. Med njimi so tudi tesni sodelavci savskega prestolonaslednika bin Salmana.