Velike spremembe, ki jih je v četrtek, sicer prepozno, a bolje kot nikoli, napovedal direktor košarkarske Olimpije Roman Lisac, so danes meso postale. Zoran Martić je sporazumno zapustil mesto glavnega trenerja, vsaj do konca sezone pa ga je zamenjal malo znani srbski strokovnjak Aleksandar Nikitović, ki bo Ljubljančane prvič vodil v sredo na tekmi 7. kroga Fibine lige prvakov v Carigradu proti Bešiktašu. Skupaj z Nikitovićem je k zmajem prišel tudi nov pomočnik Goran Tadić, vsaj za zdaj pa (še) ne tudi športni direktor Mirko Pavlović, ki je med letoma 2012 in 2017 deloval pri Crveni zvezdi in bil v nedeljo v Stožicah na tekmi Olimpije proti Rogaški.

Martić osebni poraz Lisca

Po 315 dneh se je moral Zoran Martić posloviti od trenerskega dela pri Olimpiji, kar je poraz tudi za direktorja Romana Lisca, ki je bil njegov največji zagovornik. »Marsikdo je v Olimpiji dobil priložnost, Martić še nikoli. Prav je, da jo,« je povedal ob imenovanju in se pri tem ni motil, a bi obenem moral biti pozoren na opozorilne znake. Ti so prišli že v lanski sezoni, ko je Primorska v polfinalu slovenskega pokala odpihnila povsem brezkrvno Olimpijo, ki je nato resda prišla do naslova državnega prvaka, a po izrednem mučenju in z veliko sreče. Na odločilni peti tekmi finala je namreč Krkin Marko Jošilo 17 sekund pred koncem zadel le en prosti met za izenačenje, v podaljšku pa je zmaje rešil v letošnji sezoni neupravičeno zapostavljeni Roko Badžim. Martić je z naslovom prvaka obdržal službo in Olimpijo popeljal v pompozno napovedano boljše obdobje, za katero so odgovorni postavili visoke cilje in sestavili širok kader, ki naj bi bil kos igranju na treh frontah.

A Martić postavljenemu izzivu več kot očitno ni bil kos. Na tem mestu je kljub vsemu treba poudariti, da 53-letni Celjan vendarle ne nosi celotne krivde, saj je moštvo v večji meri sestavil direktor Lisac, ki je v lovu za nadarjenimi mladeniči pozabil na enega ali dva izkušena nosilca, ki bi naredila red tudi v slačilnici. Po drugi strani pa je res, da je bil Martić tisti, ki je sprejel takšna pravila igre in v njih pogorel. Olimpija je namreč od samega začetka sezone kazala izredno medel obraz. Pravega žara pri igralcih, ki bi zaradi mladosti morali leteti po igrišču, ni bilo, kot tudi ne koncepta v napadu in obrambi. Obenem lahko Martiću očitamo pomanjkanje avtoritete, saj ga igralci na parketu pogosto niso upoštevali, nemalokrat pa se je celo pripetilo, da so se ob minutah odmora bolj kot njegovim besedam posvečali dogajanju v dvorani.

Nikitović drzna izbira

Upravni odbor Olimpije je odločil, da bo Martića nadomestil 39-letni Beograjčan Aleksandar Nikitović, ki večjih izkušenj s samostojnim vodenjem nima, a se je do zdaj v svoji karieri učil od velikih imen. Trenersko kariero je leta 2004 začel kot pomočnik Duška Vujoševića pri Partizanu, med letoma 2005 in 2008 pa bil pri Crveni zvezdi pomočnik Dragana Šakote in Stevana Karadžića. Na evropskem prvenstvu 2009 in 2011 ter svetovnem prvenstvu 2010 je opravljal vlogo pomočnika legendarnega Dušana Ivkovića, v letih 2010 in 2011 pa vodil srbsko reprezentanco do 16. leta na evropskih prvenstvih divizije A. Marca 2011 je dobil priložnost na klopi Crvene zvezde, ki je bila v hudih finančnih težavah, a zaradi razmer ostal zgolj do konca sezone, nazadnje pa vodil Bahrajn na azijskem prvenstvu leta 2013. »Po letu 2008 bo imela Olimpija na klopi spet tujega košarkarskega strokovnjaka, ki bo razpolagal z enako sestavo moštva in košarkarje skušal dvigniti in zbuditi. Dodatnih igralskih okrepitev trenutno ne predvidevamo, saj smo prepričani, da je ekipa dovolj kakovostna, da stopi na višjo raven in doseže cilje, ki smo jih zastavili pred začetkom sezone. Želimo si, da moštvo v najkrajšem možnem času začne kazati igre, ki bodo prinašale boljše rezultate,« je povedal direktor Roman Lisac, ki se je z Nikitovićem odločil za drzno potezo. Če se mladi srbski trener namreč izkaže za neuspešnega, bi bila to že druga napačna izbira Olimpijinega direktorja, ki bi gotovo močno zamajala tudi njegov stolček.

»Velika čast je postati del tako velike organizacije, kot je Olimpija. V prihajajočem obdobju imamo več ciljev. Zagotovo je glavni ta, da se dvignemo z dna lestvic obeh mednarodnih tekmovanj, v katerih nastopamo. Na naslednjih tekmah se bomo osredotočili predvsem na izboljšanje položaja v ligi ABA, saj nas čakajo tekme z ekipami iz 'spodnjega doma', po obračunu s FMP pa nas čaka reprezentančni premor, med katerim bomo skušali čim več delati z igralci in jih navaditi na nov sistem igre, ki bo, upamo, prinesel pozitivne rezultate,« je ob imenovanju povedal Aleksandar Nikitović.