Italijanski planinec, ki je bil med vzponom na goro ustrezno opremljen, se je po osmi uri zjutraj v skupini treh prijateljev začel vzpenjati na omenjeno goro z Mangartskega sedla po Slovenski poti na Mangart. Ko so italijanski planinci prišli približno 300 metrov pod vrh Mangarta, so začeli s prečenjem snežišča, v tem delu namreč ni zavarovano z jeklenico in klini.

48-letni italijanski planinec je kot prvi začel s prečenjem snežišča in pri tem uporabljal dereze ter cepin. Ko je prišel do polovice snežišča, mu je zdrsnilo, posledično je padel na hrbet ter drsel približno 20 metrov po snežišču. Pod snežiščem je s telesom najprej zadel v skale, se v kotalil še okoli 130 metrov po strmem skalnatem pobočju, kjer je nad previsom hudo poškodovan obležal v manjši globeli. Do poškodovanega planinca se je spustil eden od njegovih prijateljev, vendar ta že po nekaj minutah ni več kazal znakov življenja. Prijatelji so o nesreči najprej obvestili italijanske varnostne organe, nato pa je bila slovenska policija o tragediji obveščena preko Centra za policijsko sodelovanje v Vratih Megvarje.

Policisti so tujo krivdo izključili

V reševanje je bil aktiviran tudi vojaški helikopter z dežurno ekipo GRS, vendar reševanja ni bilo mogoče izvesti zaradi močnega vetra in megle na območju. Okrog druge ure so na kraj nesreče prispeli člani gorske reševalne službe iz Bovca, ki so izvedli klasičen način reševanja in okrog osme zvečer preminulega italijanskega planinca prenesli do Mangartskega sela, od koder so ga prepeljali v mrliško vežico v Tolmin.

Bovški policisti so na podlagi ugotovljenih dejstvih tujo krivdo izključili.