»To je bila bitka več majhnih Davidov proti enemu Goljatu,« je bil včeraj zvečer po objavi prvih rezultatov o izidu volitev v Kopru slikovit najresnejši Popovičev izzivalec Aleš Bržan. Če je pred štirimi leti Popoviča zgolj nekoliko ogrozil, je tokrat v Kopru do zadnjega skrbel za napetost. Občinska volilna komisija je včeraj malo pred polnočjo imela preštetih šele dobro tretjino glasovnic. Do zaključka redakcije torej ni bilo jasno, ali je v Kopru drugi krog ali ne.

Vse pa kaže, da številne pridobitve, katerih odprtja je v zadnjem tednu Popovič komaj dohajal, in prižig lučk v Čudolandiji, niso bili dovolj za prepričljivo zmago. Popovič je sicer v svojem slogu ob prihodu v volilni štab izrazil prepričanje, da bo zmaga tudi tokrat njegova, le o tem, ali bo zmagal že v prvem krogu, si ni upal napovedovati. »Delali smo dneve in noči štiri leta na dvanajst let podlage, tako da mislim, da si zaslužimo ponovni izbor in še štiri leta,« je dejal.

V primeru drugega kroga je zelo nehvaležno napovedovati, kako se bodo razmerja med kandidatoma porazdelila v drugem krogu. Popovič morebiti lahko računa na glasove tistih, ki so včeraj ostali doma (volilna udeležba je bila kar za 9 odstotnih točk nižja kot pred štirimi leti), medtem ko se znajo k Bržanu preusmeriti volivci, ki so včeraj podprli Mišiča, Olgo Franca (SLS) in Valterja Krmaca. Vsi se namreč zavzemajo za to, da je čas za novega župana in drugačen, manj avtoritaren način vodenja občine. Volitve v Kopru je sicer zaznamovalo veliko število kršitev volilnega molka.