V občini Kamnik se je za izpraznjeno župansko mesto, ki ga je po junijskih državnozborskih volitvah zapustil aktualni predsednik vlade Marjan Šarec, potegovalo osem kandidatov; v drugi krog pa sta se pričakovano uvrstila oba aktualna podžupana, Igor Žavbi (Lista Marjana Šarca) in Matej Slapar (NSi).

Podžupan Igor Žavbi, ki je po izobrazbi gostinski tehnik, župana že pol leta tudi nadomešča. Kot pravi, so volilke in volilci z visoko podporo ocenili njihovo dosedanje delo. V naslednjih dveh tednih se bo skušal ljudem še bolj približati in jim predstaviti svoje delo in načrte za prihodnji mandat, je sinoči poudaril Žavbi.

Podžupan Matej Slapar, univerzitetni diplomirani ekonomist, je zbral nekaj odstotkov manjšo volilno podporo, a dovolj veliko za precej izenačeno ponovno merjenje sil v drugem krogu županskih volitev. Kot pravi, se bo v naslednjih dneh odpravil v vse, tudi manjše kraje v občini in poskušal na srečanjih z občani prepričati še nekaj več volilcev, da mu zmaga v drugem krogu ne uide.

Volitev se je po prvih podatkih v občini Kamnik udeležilo 50,84 odstotka volilk in volilcev, ki so občutnejšo podporo pričakovano izrazili tudi samostojnemu podjetniku, dosedanjemu svetniku in velikemu ljubitelju Velike planine Dušanu Papežu (Lista Dušana Papeža), ki je zbral okrog 12 odstotkov podpore volilnih upravičencev.

Edino večje presenečenje prvega kroga volitev je morda uvrstitev novinca med županskimi kandidati oziroma podpora četrtouvrščenemu strojnemu tehniku in predsedniku Plavalnega kluba Kamnik Sandiju Uršiču, ki je edini kandidiral s podporo volilcev. Zbral je okrog 11 odstotkov glasov. Nekoliko presenetljivo mu s sedemodstotno podporo volilcev sledi podjetnik Matjaž Zorman, kandidat SDS, lastnik razvpitega Eko resorta, ki mu občani, kot kaže, vendarle uspešneje »sodijo« kot inšpektorji, ki nikakor ne zmorejo odstraniti nobenega izmed njegovih nelegalnih objektov v resortu.

Najstarejši kamniški kandidat, dolgoletni župan Anton Tone Smolnikar, ki je občino vodil kar štiri zaporedne mandate od leta 1994 do 2010, je zbral dobrih šest odstotkov podpore.

Najslabše pa se je odrezal Štefan Virjent, kandidat stranke DeSUS, ki jo je nedavno zapustilo in prestopilo v SAB okrog 20 članov, zaradi česar so ostali brez predstavnikov v občinskem svetu. Dobil je manj kot dva odstotkov glasov.

Tudi v občinskem svetu bo pričakovano največ mandatov pripadlo strankama obeh podžupanov. Lista Marjana Šarca je na prejšnjih volitvah dobila 14 mandatov, podobno število si jih obetajo tudi tokrat. Enega ali dva mandata več kot na prejšnjih volitvah, ko je imela štiri svetnike, si tokrat obeta stranka NSi, dobro kaže tudi Listi Dušana Papeža, Listi Sandija Uršiča, SDS, SLS in Listi Toneta Smolnikarja.