Že ko so trije kandidati vložili kandidature, je bilo jasno, da bodo volitve na Vrhniki nepredvidljive, kajti dosedanji župan Stojan Jakin ni kandidiral in je s tem odprl prostor za novega župana.

Med štetjem pa je postalo jasno, da bodo volitve tudi izjemno tesne, saj se je rezultat vseskozi spreminjal, tehtnica se je zdaj nagibala na eno, zdaj na drugo stran. Naposled se je izkazalo, da bo potreben drugi krog, v katerega sta se uvrstila Daniel Cukjati (36,93 odstotka) in Peter Gabrovšek (32,20 odstotka). Tretjeuvrščeni Viktor Sladič (30,87 odstotka) je za Gabrovškom zaostajal za 76 glasov.

Vsi trije kandidati so kot enega glavnih problemov izpostavili okoljske probleme, tako posledice požara v tovarni Kemis kot preteklo onesnaževanje pretežno v Industriji usnja Vrhnika, pri čemer je Sladič v zadnjem času omilil retoriko. To bo verjetno glavna tema kampanje tudi pred drugim krogom.

Dosedanji župan Jakin je podprl Petra Gabrovška, ki je vodja obrata Saubermacherja na Vrhniki. Gabrovšek je sicer vrsto let delal v Industriji usnja Vrhnika, kjer se je povzpel vse do položaja direktorja za proizvodnjo in konfekcijo, ena njegovih predvolilnih obljub pa je bila zaprtje kompostarne Saubermacher do konca prihodnjega leta. Cukjati je bil poleg Sladiča eden večjih kritikov dosedanjega župana Jakina. Tri mandate je bil član občinskega sveta. Diplomiral je na fakulteti za šport, zdaj pa je v Zavodu Ivana Cankarja zaposlen kot strokovni sodelavec za področje športa.