Nesmiselnost odhoda iz EU je vse več razumnim ljudem (ne samo v Britaniji) vse jasnejša iz dneva v dan. Čeprav prevladuje mnenje, da je članstvo v EU za Britanijo (pa tudi druge države v Evropi) najboljši možen sporazum z EU, in čeprav zagovorniki in kritiki brexita kritizirajo osnutek brexita, ki ga je Theresa May prinesla iz Bruslja, premierka trmoglavo vztraja pri tem, da je v interesu naroda. Najbolj neverjetno je, da ga nič več ne prodaja kot nekaj dobrega, ampak kot nekaj, kar je boljše od nesporazumnega odhoda. Vse okrog sebe prepričuje: »Ja, iz Bruslja nisem prinesla nekaj dobrega, a če tega ne boste sprejeli, se boste morali sprijazniti z nečim veliko slabšim: nesporazumnim odhodom.« Kar ni res, saj nov brexitski referendum postaja vse verjetnejša alternativa, ki pa je brexitarji nočejo.

Od nedeljske maše do kavčev

Medtem ko sta bila približno (samo) dva od 65 milijonov Otočanov še pri maši, so se vodilni politiki začeli vrstiti na kavčih veliko bolj priljubljenih nedeljskih jutranjih televizijskih oddaj z gosti. Edina tema je bila vse »popolnejša« brexitska zmešnjava. Vikarjeva hči Mayeva, ki se oklepa oblasti, čeprav ji ta vse bolj uhaja iz rok, je spet ponovila pridigo o tem, da ni alternative osnutku njenega brexitskega sporazuma z EU. Njeno bitko za politično preživetje je zrcalilo sporočilo probrexitskim kritikom: nič lažje ne boste izpeljali brexita, če se me boste iznebili. Njeni kritiki se zavedajo, da Mayeva ne bo sama skočila z brexitskega Titanika, ampak da jo bodo morali vreči s poveljniškega mostu. Rešuje jo samo mešanica preračunljivosti in strahopetnosti vodilnih brexitarjev, ki jih veliko bolj kot brexit zanima preselitev na Downing street 10, brexit pa je trenutno nekaj, čemur v angleščini rečejo hot potato. To je res vroč krompir, a v politiki pomeni nekaj tako kontroverznega in vročega, da bi se vsakdo opekel z njim: v brexitskem primeru tako zelo, da bi se mu zaprla znana črna vrata uradne rezidence otoških premierjev. Zato politiki, ki jo želijo vreči s poveljniškega mostu, taktizirajo in čakajo na pravi (za Mayevo najslabši) trenutek.

Mayevi so premierski dnevi šteti

Če bo Mayeva, in gre za zelo velik če, naslednje dni še v premierskem sedlu, bo spet obiskala Bruselj, da bi od EU iztržila kaj od tega, kar zahtevajo njeni kritiki, čeprav EU zatrjuje, da so pogajanja končana in da je to, kar vsebuje 585-stranski osnutek brexitskega sporazuma, to, kar naj bi potrdili na posebnem vrhu EU, predvidenem za 25. november. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk danes pravi, da ta vrh bo, če se ne bo zgodilo kaj izjemnega. Čeprav tega ni rekel, je mislil na odstop Mayeve in večtedenski politični kaos, ki bi sledil volitvam njenega naslednika. Mayeva se najbolj boji svojih petih najbolj probrexitskih ministric in ministrov, ki so se povezali in srečali minuli konec tedna kot nekakšna skupina znotraj vlade. Peterica trdi, da se je namesto za odstop (že 19 od 27 ministrov in drugih članov vlade, ki so odstopili iz njene vlade, ker se niso strinjali z njeno vizijo brexita) odločila za to, da prepričajo premierko, da močno izboljša osnutek brexitskega sporazuma. Najmanj dve osebi v tej skupini imata premierske ambicije. Ker sama pravi, da niti ne pomisli na odstop, je vse odvisno od tega, koliko konservativnih poslancev je že pisalo predsedniku skrivnostnega odbora 1922, poslancu Grahamu Bradyju, ki ima glavno besedo pri glasovanju o nezaupnicah voditeljem konservativne stranke, pa naj so na oblasti ali v opoziciji, in volitvah novega vodje. Za sprožanje glasovanja o nezaupnici v aktualnem parlamentu bi mu moralo pismo s to zahtevo poslati 48 konservativnih poslancev. Mayeva je danes dejala, da jih še ni toliko, Brady pa, da števila že prejetih pisem ni razkril niti ženi.