Alexander Zverev je presenetljivi zmagovalec sklepnega teniškega mastersa sezone v Londonu. Nemec je v finalu nepričakovano premagal Novaka Đokovića ter se mu maščeval za poraz v skupinskem delu tekmovanja. Enaindvajsetletni Zverev je z zmago v Londonu dosegel največji uspeh v karieri, na katerem bo lahko gradil uspehe prihodnosti.

Vse je bilo pripravljeno na šesto zmago Đokovića na sklepnih turnirjih, s katero bi se izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem. Toda Srb je bil videti v finalu povsem čustveno izčrpan, saj je bil neprepoznaven glede na igre, ki jih je ves teden prikazoval v londonski areni O2. Đoković je v finalu kar štirikrat izgubil svoj začetni udarec, od tega v drugem nizu trikrat. Nemcu se je že zgodaj obrestovalo sodelovanje z Ivanom Lendlom, ki je v preteklosti že sedel na klopi Andyja Murraya. Đoković je športno priznal poraz, se zahvalil ekipi za sijajno sezono ter se priklonil mlajšemu tekmecu.

Zverev si je priboril uvrstitev v finale s polfinalno zmago proti Rogerju Federerju, Švicar je bil večji del dvoboja enakovreden tekmec Nemcu, ki je bil boljši v odločilnejših trenutkih. V dveh nizih je dobil kar dvanajst točk več (71:59), imel boljši odstotek prvega servisa (66:57) ter več odstotkov osvojenih točk po prvem (88:78) in drugem servisu (64:61). Dosegel je tudi štiri ase več (7:3), tekmeca pa sta imela enako razmerje neizsiljenih napak (20:20). Precej bolj enostranski je bil drugi polfinale, v katerem je Đoković prekinil sijajno sezono Kevina Andersona. Srb je znova potrdil, da je razred zase pri vračanju začetnih udarcev. Sijajni serviser Kevin Anderson je namreč na drugi servis osvojil le sedem točk od sedemindvajsetih. Ker je Južnoameričan v ponovitvi letošnjega wimbledonskega finala zadel zgolj 55 odstotkov prvih servisov, je bilo premalo, da bi lahko proti razpoloženemu Đokoviću dobil več kot štiri igre.

Izjemno zanimivi so bili tudi boji med dvojicami. Od polfinala naprej so se vsi dvoboji odločali v podaljšani igri tretjega niza. V odločilnih trenutkih sta se najbolje znašla 26-letni Jack Sock in 40-letni Mike Bryan. Američana sta v finalu proti Francozoma Pierre-Huguesu Herbertu in Nicolasu Mahutu rešila celo zaključno žogico ter se veselila prestižne zmage.