Dars zadnja leta povečuje prihodke, tudi na račun uvedbe elektronskega cestninjenja za tovorna vozila. Letos se bodo po besedah prvega moža Darsa Tomaža Vidica prihodki od cestnin ustavili pri okoli 450 milijonih evrov, kar jim bo omogočilo nadaljnje razdolževanje. Letos se nameravajo razdolžiti za 220 milijonov evrov.

»Dars je trenutno zadolžen za okoli 2,3 milijarde evrov, pri čemer je neto zadolženost znatno nižja, ker imamo visoka sredstva v depozitih,« je pojasnil Vidic in poudaril, da bodo letos in prihodnje leto glavnico občutno znižali.

»To glavnico z lahkoto servisiramo. Za obresti namenjamo manj kot 40 milijonov evrov, to pa zato, ker so obrestne mere trenutno zelo nizke,« je dodal. V Darsu so po besedah prvega moža v zadnjih letih okoliščine s pridom izkoristili in razmerje pri deležih kreditov s fiksno in variabilno obrestno mero praktično obrnili.

Danes ima Dars po Vidičevih pojasnilih dve tretjini glavnice s fiksno obrestno mero, tretjino pa z variabilno. »Še pred nekaj leti je bilo razmerje ravno obratno,« je dejal.

Letos se namerava Dars razdolžiti za 220 milijonov evrov, za 210 milijonov evrov pa prihodnje leto. Kot je ob tem pojasnil Vidic, je Dars v zadnjih treh letih za okoli 100 milijonov evrov zvišal prihodke. Leta 2015 je Dars pridobil 350 milijonov evrov od pobrane cestnine, letos jih bo okoli 450 milijonov evrov, je dejal Vidic. Cestnina sicer predstavlja 95 odstotkov vseh Darsovih prihodkov. sta