Angleški nogometaši so v odločilni tekmi skupine 4 v elitni ligi A gostili podprvake z letošnjega svetovnega prvenstva Hrvate. Ti so na gostovanju v Londonu po zaslugi mojstrske individualne akcije Andreja Kramarića, ki je je s preigravanjem osmešil otoške branilce, v 57. minuti celo povedli, a v zaključku obračuna podlegli pritisku in izgubili z 1:2. Rezultatski zasuk in zmago sta Otočanom prinesla Jesse Lingaard in Harry Kane, ki je pred tem na vnovičen zadetek v reprezentančnem dresu čakal kar sedem tekem oziroma 747 minut. Kljub temu je leto končal z osmimi goli za svojo vrsto, kar je nazadnje uspelo Waynu Rooneyju pred štirimi leti.

Angleži so z drugo zmago na novoustanovljenem tekmovanju osvojili prvo mesto v skupini in si zagotovili nastop na zaključnem turnirju, medtem ko so naši sosedi končali kot zadnji in se selijo v drugi kakovostni rang. Izpadu se niso uspeli izogniti navkljub močni podpori svojih navijačev, ki so v velikem številu obiskali britansko prestolnico. Na stadionu Wembley naj bi se jih zbralo približno 3500, z glasnimi vzkliki »Vukovar, Vukovar« pa so večkrat preglasili domače gledalce. Mesto herojev je bilo za nogometaše v kockastih majicah pred tekmo z Anglijo močan motivacijski dejavnik, saj so Hrvati prav danes proslavili 27. obletnico osvoboditve mesta izpod rok jugoslovanskih okupacijskih sil.

»Čestitke mojim igralcem. To je bila borbena in moška tekma. Sezona je končana, za nami pa je sijajno leto za hrvaški nogomet. Uspel nam je izjemen podvig, postavili smo temelje za prihodnost in našli sinergijo z navijači. Tekmo proti Angliji smo izgubili po moško,« je po porazu povedal hrvaški selektor Zlatko Dalić. Kot glavni razlog za poraz je navedel četrtkovo tekmo proti Špancem. To so njegovi nogometaši dobili, a pri tem pretekli kar 123 kilometrov in porabili ogromno moči, na njej pa ostali tudi brez vezistov Matea Kovačića in Ivana Rakitića.

»V prvem polčasu smo bili z naskokom boljša ekipa na igrišču. Za nameček smo se vrnili po zaostanku. Če želiš dobiti tekmo, je to pravi način,« pa je bil s predstavo angleške reprezentance zadovoljen njen selektor Gareth Southgate, sicer navdušen nad navijaškim vzdušjem na Wembleyju. Kultni športni objekt znova postaja trdnjava svetovnih prvakov iz leta 1966, saj so na zadnjih 16 tekmah na njem izgubili le enkrat.

Poleg Angležev so si nastop na zaključnem turnirju že zagotovili tudi Portugalci. Ti so v skupini 3 lige A dan pred tem v Milanu remizirali z Italijo (0:0). Uspeh jim je za nameček prinesel tudi gostovanje zaključnega turnirja, saj sta kandidaturo zanj oddali le še Poljska in Italija, ki pa sta zasedli tretje oziroma drugo mesto. Evropska nogometna zveza (Uefa) bo Portugalsko za prirediteljico sicer uradno razglasila 3. decembra na zasedanju izvršnega komiteja v Dublinu. Na njem bodo znani tudi prireditelji zaključnih turnirjev nižjih skupin, po zasedanju pa bodo izvedli še žreb polfinalnih parov.

Liga narodov, liga A, skupina 3: Italija – Portugalska 0:0, skupina 4: Anglija – Hrvaška 2:1 (0:0), liga B, skupina 2: Turčija – Švedska 0:1 (0:0), skupina 3: Severna Irska – Avstrija 1:2, liga C, skupina 1: Albanija – Škotska 0:4 (0:2), skupina 4: Srbija – Črna gora 2:1 (2:0), Romunija – Litva 3:0 (1:0), liga D, skupina 2: Moldavija – Luksemburg 1:1, San Marino – Belorusija 0:2, skupina 3: Malta – Kosovo 0:5 (0:1), Azerbajdžan – Ferski otoki 2:0 (2:0).