Kralj Salman je iraškega predsednika gostil na kosilu in z njim razpravljal o razvoju dogodkov v regiji, je poročala SPA.

Odnosi med večinsko šiitskim Irakom in sunitsko kraljevino Savdsko Arabijo so se po več letih napetih odnosov, ki segajo še v obdobje iraške invazije na Kuvajt v 90. letih prejšnjega stoletja, v minulih mesecih začeli izboljševati. Prestolnici obeh držav so v zadnjem času obiskali številni visoki uradniki, Salehov obisk v Rijadu pa je le zadnji v nizu obiskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Irak si po poročanju AFP od tesnejših stikov z bogato Savdsko Arabijo obeta ekonomske koristi zlasti pri obnovi države, ki je utrpela veliko škodo v boju proti skrajni Islamski državi.

Za Saleha je to prva turneja v regiji, odkar je minuli mesec prevzel predsedniški položaj. V okviru turneje bo obiskal še Kuvajt, Jordanijo in Združene arabske emirate.

Iraški predsednik se je v soboto mudil v sosednjem Iranu, ki sicer velja za velikega rivala Savdske Arabije v regiji. Irak si po poročanju AFP prizadeva najti ravnotežje v odnosih med obema regionalnima silama.

Saleh je v Teheranu iranskega predsednika Hasana Rohanija pozval k vzpostavitvi novega režima v regiji, ki bo ustrezal interesom vseh držav. Sogovornika sta se kljub ameriškim sankcijam proti Iranu zavzela za okrepljeno sodelovanje in za povečanje blagovne menjave med državama.