Nagrade DOS so najvišje priznanje na področju oblikovalske stroke v Sloveniji. Društvo si že 70 let prizadeva za dvig ravni oblikovanja v Sloveniji in s svojimi dejavnostmi skuša vplivati na odnos družbe do oblikovanja. Ta kompleksni odnos je treba neprestano gojiti in razvijati, ustvarjati splošno zanimanje, skrbeti za kakovostno vzgojo in primerno okolje za prepoznavnost stroke.

Področja vrednotenja nagrad DOS zajemajo grafično, produktno in unikatno oblikovanje, oblikovanje vizualnih komunikacij, notranje in zunanje opreme, prostorskega oblikovanja, scenske postavitve ter multimedijske celostne rešitve. Nagrade se podeljuje avtorjem ali skupinam avtorjev za vrhunske aktualne oblikovalske realizacije in za pomembno delo s področja teorije in kritike oblikovanja ter strokovne publicistike oziroma nasploh za prispevek k razvoju in bogatitvi vizualne kulture okolja na različnih področjih oblikovanja, za katerega in na katerem izdelek deluje. Žirija, ki so jo letos sestavljali Irena Gubanc, Nataša Vuga, Huberto Široka, Jurij Dobrila, Mateja Panter in Peter Jamšek kot predsednik žirije, je podelila pet enakovrednih priznanj oblikovalski dosežek, eno priznanje za življenjsko delo in eno priznanje častni član DOS.

Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije za življenjsko delo pomeni dar stroke svojemu kolegu. Jani Bavčer je ne le oblikoval izjemna dela, z njimi je tudi zaznamoval čas in vplival na razvoj stroke in delo naslednikov. Žirija je med drugim tudi zapisala: »Jani je iznašel podobo moje dežele, zavest Slovencev je zaznamoval z mislijo, da obstaja pijača, ki se imenuje mleko, sporočil je množicam, da je sadje dobro in da ga znamo tudi predelovati v izjemne sokove in otroško hrano. Zagotovo ni očeta ali mame, ki svojemu malčku ne bi napol na skrivaj pojedla vsaj ene žličke frutka. Nekateri Slovenci so takrat nosili daljše lase in se oblačili v uvožene kavbojke, tisti pa, ki so pripadali nekemu navidezno bolj urejenemu okolju, so nenadoma postali muralisti.«

Ta poetični zapis nas sooča tudi z razsežnostmi in vplivi oblikovanja na družbo, ki presega zgolj umetniški moment. Zaradi tega je toliko bolj nerazumljivo, da se dogodka niso udeležili vidni predstavniki gospodarstva in da oblikovanje, ki je tesno povezano predvsem z gospodarstvom, podpira zgolj ministrstvo za kulturo.

Za koncept kapsule AirPod, ki sta ga zasnovala Robert Klun in Tomaž Gorjup, sta avtorja prejela priznanje oblikovalski dosežek. Študije preverjanja, nenavadne ideje in premišljen pogled na sodobno družbo so sprožili inovacijo, s katero avtorja izražata skrb za dobro počutje uporabnika in ustvarjalno razmišljanje pri snovanju ambientov. Izdelek na novo definira sodobno kulturo bivanja, rešuje hipni problem preobremenjenosti posameznika in obenem ustvarja celostni ambient.

Priznanje oblikovalski dosežek je prejela Petra Černe Oven za raziskovalno-umetniško oblikovanje grafične podobe kampanje Cankar v stripu. Avtorica je z ekspresivno potezo čopiča izrisala znak – Cankarjeve brke, izpis Cankar v stripu pa je sestavila iz rekonstrukcije pisateljevega rokopisa.

Oblikovalca Olga Košica in Rok Marinšek sta priznanje prejela za svoje zadnje tri kolekcije modnega nakita. Njuno oblikovanje nosi močno sporočilno vrednost, ne glede na to, od kod jemljeta navdih. S pestro uporabo materialov, od pleksi stekla, usnja, kovine in keramike do 3D-tiska, sta dokazala mojstrsko obvladovanje področja in vpeljala svoj prepoznavni slog.

Priznanje za oblikovanje jubilejne revije Glasilo SVS (Zveza društev starodobnih vozil Slovenije) je prejela Mateja Škofič. Oblikovanje odraža trdno kompozicijo zrcala revije, vsebinsko hierarhijo, tipografsko intervenirano večplastno postavitev besedila s slikovnim gradivom. Revija s sodobnim izrazom odslikava današnji čas in obenem podpira odmik časa, ki mu je posvečena.

Oblikovalki Nina Hercog in Mateja Martini sta prejeli priznanje za oblikovalski projekt grafične opreme, za serijo živilskih izdelkov Teresa's Choice. Njuno pogumno delo namerno odstopa od običajnega, od sprejetih temeljnih grafičnih pravil in utečene hierarhije podajanja informacij. Izdelki znamke Tereza se zato izrazito diferencirajo od preostale ponudbe trgovskih polic, s čimer sta dosegli svoj namen.

Naziv častni član DOS je prejelo podjetje Rex Kralj, d. o. o., za vztrajno prizadevanje za uveljavitev brezčasnih izdelkov profesorja Nika Kralja in za izjemen uspeh, da je letos muzej sodobnih umetnosti MoMa v New Yorku fotelj REX uvrstil v svojo stalno zbirko industrijskega oblikovanja.