»Smo na zelo pomembni točki naše zgodovine,« je ob srečanju z mladimi iz vse Evrope v nemški prestolnici dejal Macron. »Mladina lahko zgradi prihodnost le, če pozna preteklost. Sicer obstaja nevarnost, da ponovimo napake. Zgradite odprto, ambiciozno Evropo,« je pozval mlade na dogodku z naslovom »100 idej za mir«.

Steinmeier pa je poudaril, da je pomembno obnoviti obljubo »Nikoli več vojne«. Iz zgodovine se je treba učiti, da bi se izognili novim nesporazumom, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal nemški predsednik.

Macron se v Berlinu udeležuje vrste dogodkov ob dnevu spomina na žrtve vojn, ki ga v Nemčiji obeležujejo od leta 1919, po koncu prve svetovne vojne. Ob tej priložnosti je spregovoril tudi v bundestagu. V svojem govoru je Nemčijo pozval k prizadevanjem, da bi Evropo v časih novega nacionalizma naredili bolj odporno.

Z Merklovo tudi o evropskem proračunu

»Evropa, in znotraj nje francosko-nemški dvojec, ima dolžnost, da ne dovoli, da bi svet zdrsnil v kaos, in da vodi po poti miru. Zato mora biti Evropa močnejša,« je opozoril Macron.

»Danes moramo odpreti novo poglavje,« je dejal francoski predsednik, ki je ob tem omenil tudi druge izzive, s katerimi se soočamo, med drugim podnebne spremembe in trgovinske spore. »Vsi si želimo pravičen svetovni red,« je zatrdil.

Po govoru v bundestagu se bo Macron srečal še s kanclerko Merkel, s katero naj bi govorila o prihodnosti EU in reformah evrskega območja.

Po napovedih naj bi se voditelja skušala uskladiti glede digitalnega davka, govora pa naj bi bilo tudi o evropskem proračunu za prihodnje leto, o katerem se države še niso uskladile z Evropskim parlamentom. Rok za to se izteče v ponedeljek.