Prebivalec Slovenije je lani za prehrano povprečno porabil tudi nekaj manj kot kilogram medu, kažejo končni podatki statističnega urada.

V primerjavi s predhodnim letom, torej letom 2016, ni bistvenih sprememb. Takrat je namreč prebivalec Slovenije za prehrano v povprečju porabil 122 kilogramov žit, 113 kilogramov zelenjave, 94 kilogramov mesa, 72 kilogramov svežega sadja, 69 kilogramov krompirja, 11 kilogramov jajc, nekaj manj kot pet kilogramov riža in nekaj več kot kilogram medu, v povprečju pa popil nekaj več kot 39 litrov vina.

Lani smo bili po ugotovitvah statistikov najbolj samooskrbni z mesom in jajci, stopnji samooskrbe sta bili 81,5- oz. 90- odstotni, medtem ko so bile posebno nizke stopnje samooskrbe pri svežem sadju (21,3 odstotka), zelenjavi (38,5 odstotka), medu (45 odstotkov) in krompirju (49,9 odstotka).

V Sloveniji smo lani pridelali 156.700 ton in porabili 192.300 ton mesa, pridelali 96.400 ton in porabili 250.400 ton zelenjave, pridelali 77.100 ton in porabili 154.600 ton krompirja ter pridelali 39.700 ton in porabili 186.900 ton svežega sadja.

Medtem smo z žiti, ki jih je v naši prehrani največ, 63,1-odstotno samooskrbni. Lani smo sicer doma proizvedli okoli 547.000 ton, porabili pa 866.500 ton žit.

Prebivalec Slovenije je lani v povprečju tudi spil 39 litrov vina. V Sloveniji se je sicer v tržnem letu 2016/2017 pridelalo 663.500 hektolitrov vina, medtem ko se je potrošnja ustavila pri 815.200 hektolitrih - stopnja samooskrbe je bila tako 81,4-odstotna.