Nekdanji vojaški častnik Yekatom je osumljen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med spopadi, ki so v tej afriški državi izbruhnili leta 2013.

Državljanska vojna v Srednjeafriški republiki se je začela, ko so muslimanski uporniki strmoglavili predsednika Francoisa Bozizeja, ki je kristjan. V odgovor so kristjani, ki predstavljajo okoli 80 odstotkov prebivalstva v državi, organizirali paravojaške milice, imenovane anti-balaka, ki so preganjale muslimanske upornike. Yekatom je bil poveljnik ene od teh milic anti-balaka, navaja AFP.

ICC je preiskavo prelivanja krvi v Srednjeafriški republiki odprl septembra 2014. Natančnejše obtožbe proti Yekatomu sicer niso znane, je pa njegova milica delovala na jugu države in leta 2015 so ZDA proti njemu uvedle sankcije zaradi domnevnih napadov na muslimanske civiliste in uporabe najmanj 153 vojakov otrok.

Leta 2016 je bil Yekatom celo izvoljen v parlament v Banguiju, a je oktobra letos med volitvami predsednika parlamenta začel streljati. Zatem so ga prijeli in zdaj poslali v Haag. Letalo z njim na krovu naj bi na Nizozemsko prispelo še nocoj, navaja AFP.

Nasilje v Srednjeafriški republiki, ki je kljub bogatim zalogam diamantov in uranove rude ena najrevnejših držav na svetu, se sicer še ni umirilo. Različne milice se še naprej spopadajo in napadajo civiliste. V državi delujejo tudi mirovne sile Združenih narodov.

Samo v zadnjih dneh je bilo v sektaškem nasilju v državi ubitih okoli 40 ljudi. V petek je prišlo tudi do napada na oporišče ZN v kraju Gbambia na zahodu države, pri čemer je bil ubit bangladeški pripadnik modrih čelad. Nekaj dni pred tem je padel tanzanijski vojak.

V mestu Alindao v osrednjem delu države pa so našli tudi umorjenega katoliškega duhovnika, ki so ga morilci zažgali. Na tem območju naj bi nasilje ogrozilo kar okoli 20.000 ljudi, še poroča AFP.