Predsednik Evropske komisije ima dolgo zgodovino čudaških nastopov v javnosti. Nazadnje se je zelo nenavadno obnašal na julijskem vrhu Nata, ko ga je med hojo zanašalo, na nogah pa so mu pomagali ostati drugi svetovni voditelji. Njegovo obnašanje je močno spominjalo na obnašanje pijane osebe, a so njegovi predstavniki navedbe ostro zanikali in zanašanje ter izgubljanje ravnotežja pripisali »akutnemu krču« in išiasu. O tem, da ga predsednik Evropske komisije morda rad srkne, se je že prej veliko govorilo tudi zaradi njegovih nenavadnih interakcij z drugimi svetovnimi voditelji. Med drugim je hrvaškega predsednika vlade nič kaj protokolarno objemal in poljubljal, Miru Cerarju pa se je prikradel za hrbet in ga pobalinsko prestrašil.

Morda je res moderno nositi različne nogavice, ne pa tudi čevljev ...

Javnost je zaradi preteklih dogodkov še posebej pozorna na vsak njegov gib in vsako morebitno napako pripiše alkoholu ali prepovedanim substancam. Nekaj podobnega se je zgodilo ta teden, ko so kamere posnele Junckerja med hojo od govorniškega odra proti izhodu iz dvorane. Hojo je resda izpeljal brez zanašanja in klecanja, a so uporabniki družbenih omrežij opazili nekaj nenavadnega: je možno, da ima predsednik Evropske komisije obuta različna čevlja? Na posnetku je en čevelj videti črne barve, drug pa rjave. Za uporabnike twitterja je posnetek odličen navdih za pisanje šaljivih tvitov na Junckerjev račun.

»Če preveč piješ, se lahko zgodi, da ne ločiš več med rjavo in črno,« je zapisal eden od njih. »Slišal sem že, da je moderno nositi različne nogavice, ne pa tudi čevljev ...« je zapisal drugi. Mnogi so se strinjali, da je bil Juncker med obuvanjem pijan, ena od uporabnic pa je v vsem skupaj videla skrit pomen. Juncker naj bi na ta način po njenem mnenju sporočal, da podpira raznolikost.

Ali je bil Juncker med konferenco pod vplivom alkohola ali česa drugega, ostaja neznanka, jasno pa je, da ni imel obutih različnih čevljev. Kar je videti na posnetku, je očitno iluzija, saj ima Juncker na uradnih fotografijah s sestanka pred konferenco obut par črnih čevljev.