Slovenska nogometna reprezentanca tudi po petih tekmah ostaja brez zmage v ligi narodov. Nocoj je v mrzlih Stožicah pred več kot 10.000 gledalci remizirala z Norveško. Slovenci so povedli že v deveti minuti, kar pa je bila tudi edina priigrana priložnost na tekmi. V nadaljevanju so se branili z bunkerjem, ki je popustil v zaključku, ko so bojeviti Norvežani iztržili remi. Slovenci so bili borbeni, a očitno je pomanjkanje tehničnega znanja. Zelo se je poznala odsotnost kaznovanega Josipa Iličića, ki bi s tehničnim znanjem lahko zadržal žogo, poskrbel za nepredvidljivo potezo in narekoval ritem igri. Slovenija je tako že pred zadnjo tekmo v ponedeljek z Bolgarijo v Sofiji izpadla v najnižjo ligo D, kar pomeni, da je padla v klet evropskega nogometa.

Verbičev gol po akciji za šolske učbenike

Kako odločno je Slovenija vstopila v tekmo, je bilo razvidno že med igranjem himne. Začasni selektor Igor Benedejčič je zahteval, da se vsi, ki so na slovenski klopi, postavijo tik ob igrišče, kjer so se objeli in prepevali Zdravljico. Rekordno neizkušena Slovenija se je tekme lotila odločno. Žogo je spustila na tla in Norvežanom ni dovolila, da bi prevzeli pobudo. Gostitelji so povedli z akcijo za šolske učbenike. Šporar je dobil zračni dvoboj, Črnigoj pa žogo podal v prostor utekajočemu Verbiču, ki je z diagonalnim strelom zatresel mrežo. Novi kapetan slovenske vrste je tako dosegel gol že na tretji tekmi zapored in se gledalcem odkupil za slabše reprezentančne predstave septembra in oktobra.

Gol v deveti minuti je bil v prvem polčasu tudi edina omembe vredna napadalna akcija Slovenije, ki je do odmora zelo trpela zbita v kazenski prostor. Norvežani so Slovencem vsilili igro po zraku, si do odmora priigrali tri priložnosti, a žoga ni hotela v mrežo. Ko je bil Belec že premagan, sta jo s črte izbijala štoperja Mevlja in Aljaž Struna. Težava Slovenije je bila, da ji ni uspelo žoge zadržati v svoji posesti, ampak se je je vsak v strahu pred napako rešil čim hitreje. Benedejčič, ki je moštvo vodil izjemno temperamentno, tako da je vseskozi prejemal opozorila četrtega sodnika, se je jezil na svoje varovance, ker se nikakor niso mogli otresti pritiska, a so vzdržali do odmora.

Slovenija je bila v drugem polčasu malce manj podrejena. Norvežani nikakor niso znali materializirati terenske premoči, ker so bili v zaključnih akcijah malce preslabo tehnično podkovani. Slovenija je sredi drugega polčasa dosegla zadetek, a je bil Berič za nekaj centimetrov v prepovedanem položaju. Norveški selektor je v lovu na izenačenje v igro pošiljal visoke igralce, kar se mu je obrestovalo v 86. minuti, ko je rezervist Johsen zadel z glavo.

Benedejčič: Premalo smo igrali

Slovenija je priložnost za obstanek v tretjem kakovostnem razredu zamudila že na prejšnjih tekmah, čudeža pa ni prinesla niti zamenjava selektorja Tomaža Kavčiča po zgolj sedmih preizkušnjah. Njegov začasni naslednik Igor Benedejčič je po obračunu z Norveško poudaril, da bi njegova vrsta z več ritma lahko iztržila več: »Začeli smo dobro, imeli smo prednost, a nas na koncu ni bilo na igrišču. Treba je prevzeti odgovornost na sredini igrišča, morali bi si upati igrati in bolj pritiskati na tekmeca. Norveška je zasluženo izenačila. Dervišević in Rotman sta prvič zaigrala skupaj. Ni nam uspelo podati dovolj žog igralcem v ospredju. Preveč je bilo dolgih žog, a nogomet je igra. Smo v negativnem obdobju. Igralci nimajo veliko samozavesti, zato ne moremo pričakovati, da bomo gledali fascinantno Slovenijo. Remi s tako močno Norveško štejem za uspeh,« je komentiral Igor Benedejčič.

Švedski strokovnjak na norveški klopi Lars Lagerbäck je bil na koncu zadovoljen z remijem: »Dosegli smo pomemben gol, ki nam je podaljšal upanje za prvo mesto, saj je tudi Bolgarija remizirala na Cipru. V Stožicah smo pričakovali zahtevno tekmo, saj ima Slovenija dobro ekipo. Nadzirali smo dogajanje na igrišču, imeli več priložnosti, a verjetno je neodločen izid tudi zaradi našega poznega zadetka pravičen. Liga narodov je zanimivo tekmovanje, vendar bi majhne reprezentance potrebovale tudi prijateljske tekme.«