Skupinski del lige Evropa gre h koncu tudi v ligi A, z vidika osvojitve prvega mesta in napredovanja v zaključni del pa bo zanimiva tudi tekma naših zahodnih sosedov Italijanov, ki se bodo nocoj v derbiju skupine 3 udarili s Portugalsko. Ta je v boljšem položaju, saj je za šest točk dobila obe dosedanji tekmi, proti Italiji doma (1:0) in Poljski v gosteh. Italija, ki ima po treh tekmah štiri točke, mora danes za ohranitev upanja na polfinale torej zmagati, a jim tudi tri točke še ne zagotavljajo ničesar, saj Portugalce v torek čaka še tekma proti odpisani Poljski.

Ne bo pa današnja tekma pomembna le zaradi uvrstitve na zaključni turnir četverice, temveč zaradi spleta okoliščin tudi zaradi tega, kdo bo ta turnir junija prihodnje leto gostil. Svojo kandidaturo so namreč vložile prav in obenem zgolj tri države iz skupine 3, torej Portugalska, Italija in Poljska. In ker načeloma velja, če je to seveda izvedljivo, da finalni del gosti aktivni udeleženec, so Poljaki že odpadli, neuradni gostitelj pa bo znan danes ali najkasneje v torek; uradno ga bo Uefa sicer potrdila 3. decembra.

Kljub vsemu omenjenemu je v taboru Italijanov mirno. Selektor Roberto Mancini, ki so mu po zgodovinskem neuspehu in neuvrstitvi na letošnje svetovno prvenstvo zaupali projekt povratka štirikratnih svetovnih prvakov na pota stare slave, je že večkrat poudaril, da liga narodov služi za uigravanje moštva in spoznavanje novih kandidatov pred kvalifikacijami za evropsko prvenstvo. Tokrat je med drugim v člansko vrsto tako prvič vpoklical tudi komaj 18-letnega člana drugoligaša Brescie Sandra Tonalija, ki se ga je v Italiji prijel naziv »novi Andrea Pirlo«, vabila v primerjavi s prejšnjimi akcijami nista dobila Andrea Belotti in Mario Balotteli, zaradi poškodb pa sta priprave zapustila Federico Bernardaschi in Alessio Romagnoli. Pri Portugalcih medtem še naprej ni prvega zvezdnika Cristiana Ronalda, kar nekatere zdaj že malce skrbi, zaradi kartonov bo manjkal branilec Pepe, zaradi poškodbe Andre Gomes, sicer pa se bolj kot z reprezentanco na skrajnem zahodu celinske Evrope te dni ubadajo s šokantnimi obtožbami na račun nekdanjega predsednika Sportinga iz Lizbone Bruna de Carvalha. Ta je namreč glavni osumljenec, da je maja letos, dan po porazu Sportinga z Maritimom, naročil napad množice zamaskiranih posameznikov, ki so vdrli na trening in fizično obračunali z nogometaši in strokovnim vodstvom. Carvalha so zato v nedeljo aretirali, a ga v četrtek spustili na prostost, s katere se bo lahko branil pred obtožnico, ki ga bremeni številnih kaznivih dejanj.

In če že pišemo o sosedih, dodajmo še, da naše južne, Hrvate, jutri v Londonu v ponovitvi polfinala svetovnega prvenstva čaka obračun z Angleži. Pred zadnjim krogom imajo oboji še možnost za polfinale, prav tako pa oboji lahko še izpadejo. Imajo namreč po 4 točke, vodilna Španija, ki je že odigrala vse tekme, pa 6. Zmagovalec jutrišnje tekme bi tako napredoval, poraženec izpadel v ligo B, ob morebitnem remiju pa bi napredovala Španija, pri čemer bi bilo od števila golov odvisno, kdo bi obstal. Če bi bilo 0:0, kolikor je bilo že na Reki, bi izpadli Hrvati, z vsakim remijem ob doseženih golih pa bi izpadli Angleži.