»Najprej bomo počakali na gradivo. Pričakujem, da bo vsak od očitkov zoper generalnega direktorja natančno opredeljen.« S temi besedami se je predsednik programskega sveta Ciril Baškovič včeraj odzval na napoved nadzornega sveta RTV Slovenija, da bo predlagal razrešitev generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca. Končno odločitev bodo sprejeli programski svetniki, predvidoma na seji konec decembra. »Še pred obravnavo pa bo moral vse gradivo prejeti tudi direktor Kadunc in imeti bo moral dovolj časa za pripravo pisnega odgovora,« je formalen potek postopkov opisal Baškovič.

Kadunc vrača očitke

Poročali smo že, da nadzorni svet Kaduncu očita konflikt interesov zaradi vpletenosti v nekatere filmske posle, v katerih sodeluje tudi RTV Slovenija (eno kršitev je potrdila tudi protikorupcijska komisija), ter nezakonito zaposlovanje nekaterih sodelavcev in neizpolnjevanje sklepov nadzornega sveta v zvezi s poslovanjem RTV Slovenija.

Za zdaj so sklepi nadzornikov splošno opisni, njihov predsednik Andrej Grah Whatmough pa bo podrobno razloženi predlog razrešitve še pripravil. Kot smo poročali, je Igor Kadunc v več odzivih očitke že zavrnil. Predsedniku nadzornega sveta je oponesel, da skuša z njim osebno obračunati, v ozadju pa naj bi delovali politični interesi. Predsedniku nadzornega sveta je očital tudi, da seje nadzornega sveta ni izpeljal v skladu s predpisanimi postopki.

Koliko glasov proti?

Andrej Grah Whatmough včeraj za komentar ni bil dosegljiv. V pogovorih s poznavalci dogajanja pa smo izvedeli, da naj bi bilo za odstavitev Kadunca že opredeljenih dvanajst programskih svetnikov. Za razrešitev bi se jih sicer moralo opredeliti petnajst od devetindvajsetih.

»Kaj si zasebno mislim o tem dogajanju, vam ne bom pripovedoval,« je Baškovič odgovoril na vprašanje, kaj pričakuje od glasovanja. »Če bo odstavljen, bomo morali takoj imenovati vršilca dolžnosti in pripraviti nov razpis za generalnega direktorja.« Ta naloga ne bo lahka – na zadnjih nekaj razpisih kandidatov ni bilo veliko, saj RTVS velja za zelo težaven »sistem«. Ko so programski svetniki aprila 2017 izvolili Kadunca, so si v resnici vsi oddahnili, saj je bila kriza vodenja javnega medijskega zavoda tedaj že precejšnja.