Za mišji rep je manjkalo, pa leta 1928, ko se je rodil Che Guevara, ko je Alexander Fleming odkril penicilin in ko so poletne olimpijske igre potekale v Amsterdamu, ne bi zaznamovalo še eno veliko rojstvo – animiranega junaka miške Mikija, ki te dni praznuje častitljivih 90 let. Walt Disney je namreč izgubil avtorske pravice za lik zajca Oswalda, ki je postal last studia Universal (leta 2006 se je vrnil »domov«), s sodelavcem Ubom Iwerksom pa sta, tako pravi legenda, kar na vlaku iz New Yorka v Los Angeles ustvarila Mortimerja, miš, ki jo je Disneyjeva soproga kmalu preimenovala v Mikija. Lik je kar močno temeljil na počlovečenem Oswaldu, prvem animiranem karakterju, s katerim je Walt stopil na še neodkrito pot živalskih likov z osebnostjo. »Nočem, da so zgolj risbe, hočem, da postanejo živi,« je nejevernim pojasnjeval takrat 27-letni Disney.

Prva krajša risanka z Mikijem v glavni vlogi je bila Preprosto nor, a ker je bila – kot njene predhodnice – nema, ni zbudila veliko zanimanja. Velik uspeh in preboj lika, ki je skoraj stoletje pozneje eden najbolj prepoznavnih na svetu (pločnik slavnih njegova zvezda krasi že 40 let), pa je doživel z ozvočeno risanko Parnik Vili, ki so jo prvič predvajali 18. novembra 1928. Prvih osemnajst let je Disney skozi Mikija govoril kar sam, še večje navdušenje pa je z razvojem tehnologije v roku nekaj let zbudil z barvnimi risankami.

Že v prvi risanki se je Mikiju pridružila njegova partnerica Mini. Za njiju je Disney v enem od intervjujev razkril, da sta v »zasebnem« življenju poročena, v stripih in na ekranu pa si večne zvestobe nista nikoli obljubila. Mikijev najboljši prijatelj je Pepe, njegov ljubljenček pa Pluton (ste opazili, da sta oba psa, a v zelo različnih vlogah?), zabavno druščino zaokrožajo še Jaka in Jakica Racman ter krava Belka in Horacij (Konjski), skupaj pa se borijo proti zlobnim in tatinskim Buldogom. Čeprav so vsi simpatični in priljubljeni, si je največ oboževalcev in uspehov nabral ravno Miki. Ta je svojemu idejnemu očetu prislužil celo prvega oskarja. Zgolj štiri leta po njegovem rojstvu je namreč akademija Waltu Disneyju podelila častno nagrado za Mikijevo kreacijo. Do svoje smrti leta 1966 je Disney prejel rekordnih 26 zlatih kipcev (za Medvedka Puja celo posmrtnega), v tekmovalnih kategorijah pa je prejel 59 nominacij, s katerimi je postavil še en rekord.

Z Mikijem v deželo sanj in na križarjenje

Slavno miš – sodeč po nedavno opravljeni raziskavi – pozna celo več zemljanov kot legendarnega Božička. In če lahko temu na severni tečaj otroci pošljejo seznam želja za darila, je Miki v ZDA in Kanadi od konca avgusta zvečer pred spanjem na voljo na Disneyjevi posebni telefonski številki. »Disneyjeva čarovnija bo otrokom pomagala hitreje zaspati,« v podjetju nagovarjajo starše. Na telefon bodo dobili bodisi Mikija bodisi enega od njegovih prijateljev, s tem pa naj bi na pomoč priskočili staršem, ki se s podmladkom vsak večer bojujejo za čim zgodnejši odhod v posteljo. Nekatere raziskave namreč kažejo, da ameriški otroci veliko premalo spijo, pomanjkanje počitka pa povzroča vedenjske težave. Disney staršem klica ne zaračuna, je pa ob vzpostavitvi brezplačne številke zagnal novo kolekcijo pižam, spalnih srajc in drugih izdelkov spalnega programa. Tudi ti naj bi namreč staršem pomagali pri večerni spalni rutini.

Če kaj, znajo v Disneyju ljudem prodajati svoje proizvode. Okoli sto milijard evrov vredno podjetje, ki je mnoga leta uvrščeno tako na Forbesov seznam najmočnejših blagovnih znamk kot tudi na seznam najboljših delodajalcev na svetu, namreč denar služi s številnimi (animiranimi) filmi (Sneguljčica, Bambi, Pepelka, Levji kralj, Pirati s Karibov, Mary Poppins, Ledeno kraljestvo), 43 zabaviščnimi parki po vsem svetu in s televizijskim kanalom. Z njimi se lahko celo odpravite na križarjenje, nekaj jih ponujajo celo po Evropi – za najcenejšo, sedemdnevno, pri katerem počitnikarji po izplutju iz britanskega Dovra obiščejo Dansko in Norveško, je treba odšteti odšteti od nekaj manj kot 3200 pa vse do 9500 evrov.

Miš, ki pozna vse predsednike

Mikijevo priljubljenost, veljavo in pomembnost v ameriški kulturi kaže tudi dejstvo, da se je od svojega rojstva srečal s prav vsemi ameriškimi predsedniki od Harryja Trumana dalje (z izjemo Lyndona Johnsona in Donalda Trumpa). »Lepo je srečati svetovnega voditelja, ki ima večja ušesa od mene,« se je ob obisku enega od njegovih zabaviščnih domovanj pošalil nekdanji predsednik Barack Obama. Miki je abrahama praznoval v Beli hiši v družbi Jimmyja Carterja in njegove hčere Amy, v ameriški politiki pa ima že od nekdaj prav posebno vlogo. Je namreč največkrat v znamenje protesta napisano ime na volilnem lističu v primeru, ko volilec svojega glasu noče zapraviti za demokratskega ali republikanskega kandidata.