Slovenski knjižni sejem (SKS) vsako leto v Cankarjevem domu organizira Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS, predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kofol pa je izpostavil, da so letos sejem podaljšali za en dan oziroma šest ur. Ker je založb letos kar za deset odstotkov več kot lani in CD že zdaj poka po šivih, resno razmišljajo, da bi prihodnje leto na ploščadi pred CD postavili šotor in s tem razširili razstaviščne prostore.

Okroglo na sejmu

Nova je tudi grafična podoba sejma, ki so si jo izposodili kar pri prvem sejmu leta 1972, ko je kipar Janez Boljka izdelal lik Ivana Cankarja. V Cankarjevem letu bo še nekaj slovenskih literatov praznovalo okrogli jubilej, tik pred svojim je Svetlana Makarovič, ki bo tudi slavnostna govornica na odprtju sejma, pa Drago Jančar, Ivo Svetina in Marjanca Jemec Božič. Med častnimi gosti bo še slovenski pisatelj iz avstrijske Koroške Florjan Lipuš, ki je nedavno prejel najvišje avstrijsko priznanje za dosežke s področja umetnosti in kulture.

Očitno postaja sejem čedalje bolj zanimiv tudi za tuje literate, letos v goste prihajata bookerjev nagrajenec in eden najbolj prevajanih irskih avtorjev Roddy Doyle ter Goncourtova nagrajenka, v Franciji živeča afriška pisateljica Marie Ndiaye. Vodstvo sejma bi sčasoma rado našo največjo in najstarejšo knjižno manifestacijo čim bolj približalo dvema knjižnima sejmoma, puljskemu in göteborškemu, ki služita za zgled in kamor prihajajo tudi Nobelovi nagrajenci.

Država v fokusu bo letos Madžarska. Poleg literature (častni gost bo Peter Nadas) bodo na sporedu tudi filmi, predvsem kriminalnega žanra, prihaja tudi več glasbenih gostov (recimo jazz čembalist Miklós Lukács, ki bo nastopil v Klubu CD), plesalcev pa tudi kulinaričnih mojstrov. Mesto v gosteh pa bo letos Postojna, s poudarkom na življenju in delu notranjskega pesnika in skladatelja Miroslava Vilharja.

Ustaljeni sklopi

Založniška akademija se bo pod vodstvom Mihe Kovača ukvarjala z (ne)primernostjo mladinske literature; v goste prihajata dobitnika najvišjih nagrad za mladinsko književnost – Ralf Schweikart v Nemčiji in Jake Hope v Veliki Britaniji. Sklop Pisateljski oder se letos seli še na nekaj drugih prizorišč po Ljubljani, obdržal se je tudi kotiček za ilustracije, ki ga je lani vzpostavila Tina Popovič, letos pa je poseben prostor dobila še fotografija kot del knjižne produkcije, nad njo pa bo bdela Barbara Čeferin iz Galerije Fotografija. Novost sejma je tudi strokovni del Cicifesta, ki bo nastajal skupaj s pedagoško fakulteto, zanimali pa jih bodo predvsem otroci s posebnimi potrebami in nadarjeni.