Vukadinovič je bil po pogajanjih z vladno stranjo kritičen do ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj da je podalo takšen protipredlog, s katerim bi se delavcem razmere celo poslabšale, medtem ko vsa druga ministrstva svoje javne uslužbence v njihovih zahtevah vsaj načeloma podpirajo.

Če bo prišlo do stavke, ki je po njegovih besedah zdaj že bistveno bolj verjetna, kot je bila kdajkoli, bodo postavili dodatno stavkovno zahtevo, da se kot objektivno odgovorno razreši resorno ministrico Ksenija Klampfer.

Kot je pojasnil, gre za urejanje delovnega časa in nadomestil v času praznika, ko zaposleni »ne dobijo ustreznih nadomestil in se jim celo pobira ure iz preteklega obdobja, celo iz preteklega leta«.

Pri delu z dementnimi pa je po Vukadinovičevih besedah njihova zahteva, da se v kolektivni pogodbi črta 23-odstotni prag za pridobitev nadomestila za delo z dementnimi. Tako bi namreč do nadomestila prišli tudi tisti, ki z dementnimi delajo manj časa.

Nadaljevanje pogajanj v ponedeljek

Naslednjič se dobijo v ponedeljek ob 9. uri, saj so pogajanja danes prekinili, ker so na srečanje z vladnimi pogajalci že čakali predstavniki koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek.

Ta je dejal, da se je danes koordinacija sestala in ugotavljala, da je odprtih še kar nekaj zahtev. Zato pričakujejo, da bo vlada danes pokazala bistveno več proaktivnosti in volje za iskanje rešitev.

Prav tako po njegovih besedah pričakujejo, da bo tudi koalicija na sobotnem vrhu sprejela prave odločitve, ki bodo pripeljale do tega, da stavke ne bo. Ker pa je časa izjemno malo, v sindikatih v teh dneh že sprejemajo sklepe o stavki in jih bodo v teh dneh posredovali vladni strani.

Pri tem je Počivavšek pojasnil, da so se za to, da bo sindikalna stran bolj enotna v teh aktivnostih in da bo učinek stavke čim večji, odločili datum svoje stavke uskladiti z datumom stavke, ki so jo napovedali nekateri drugi sindikati. Tako bo njihova stavka dan prej od sprva napovedane in bo potekala 5. decembra, pripravili pa bodo tudi protestni shod. Ključno je, kako se bo do nekaterih njihovih zahtev danes opredelila vlada, je dejal Počivavšek.

Ob vladni pripravljenosti, da prisluhne nekaterim sindikatom pri višjem vrednotenju posameznih delovnih mest, ki odstopa od t. i. pasovnih dvigov, naj bi v Počivavškovi skupini želeli, da se pusti odprta možnost za naknadno spremembo uvrstitve tudi pri nekaterih drugih delovnih mestih, če bi zanje ugotovili odstopanja.

Počivavšek je sicer dejal, da na delovnih mestih do 26. plačnega razreda predlagajo nekatere višje uvrstitve. Izpostavil pa je tudi vprašanje nekaterih izjem, ki jih po njegovih navedbah predlaga vlada in od teh pasovnih dvigov odstopajo navzdol.