Pri večini skakalcev je bilo očitno, da na začetku sezone šele iščejo prave občutke. Najboljšo formo je pokazal Rus Jevgenij Klimov, skupni zmagovalec poletne velike nagrade, ki je bil za zmago v kvalifikacijah nagrajen s 3000 švicarskimi franki. Že v obeh serijah za trening je s prvim (132 m) in tretjim mestom (130 m, najboljši Leyhe 134 m) potrdil, da je zadržal vrhunsko formo iz poletne sezone. Branilec velikega kristalnega globusa, Poljak Kamil Stoch se je komaj uvrstil na tekmo, saj je bil s skokom 111 metrov šele 48.

Slovenci so današnji dopoldanski trening za aktivacijo mišic opravili kar v garaži hotela v Wisli, kjer so bili zelo dobro razpoloženi. Potem ko je prejšnji selektor Goran Janus zaradi nevarnosti poškodb ukinil igre z žogo, je pod novim strokovnim vodstvom znova dovoljena v torbi s športnimi pripomočki. Na skakalnici se bili zelo zadržani, saj je bil najboljši Anže Lanišek s 13. mestom. »Uspelo mi je tisto, kar sem si želel. Prikazal sem dobre skoke in bil sproščen. Ker je tudi odskok dober, me potem odnese daleč. Letos ne bom napadal rezultatov, ampak bom iskal sproščenost,« je povedal najboljši Slovenec Anže Lanišek, ki v lanski sezoni v svetovnem pokalu ni osvojil niti točke. Že danes pa sta nastope v Wisli končala najmlajši in najstarejši slovenski reprezentanti, 17-letni Žak Mogel in 35-letni Jernej Damjan, ki se nista nista uvrstila med najboljših 50. »Sploh ne vem, kaj je narobe. Če bi vedel, ne bi šlo narobe. Morda je bil slab dan. Vse skupaj moram čim prej pozabiti,« je menil Jernej Damjan. Na današnji ekipni tekmi (11 reprezentanc) bodo nastopili Lanišek, Pavlovčič, Naglič in Zajc, ki je bil danes v treh serijah edini Slovenec z dosežkom med deseterico. V drugi za trening je imel peti izid (128 m).

Le nekaj ur preden se je nova sezona v skokih tudi uradno začela, je direktor svetovnega pokala, 63-letni Avstrijec Walter Hofer, napovedal, da bo v tej vlogi le še naslednji dve zimi, nato bo izpolnil starostni pogoj za upokojitev. Pravi, da bo njegov zadnji delovni dan v vlogi direktorja 23. marca 2020, finalni dan svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Planici, kar bo tudi zadnja tekma v sezoni. Hofer, ki je v vlogi direktorja že 28 let, je upokojitev napovedal tako zgodaj, da bodo lahko poiskali ustreznega naslednika. Potem ko je bil Vikersund izločen iz koledarja za svetovni pokal, ker ni preuredil letalnice, je sinoči dobil novo homologacijo, kar pomeni, da bo vendarle gostil polete 16. in 17. marca ob zaključku norveške turneje.