Visoko med njimi sta James Parker, ki svoje ocene objavlja v publikaciji Wine Avdocate, in Jancis Robinson, ki vina ocenjuje pri Financial Times, mimogrede pa še svetuje pri angleški kraljevski vinski kleti. V zadnjem času omenjenima postavljajo ob bok Jamesa Sucklinga, ki je s svojo ekipo prejšnji teden predstavil izbor najboljših vin za leto 2018. Mojster, ki zelo poslovno deluje predvsem v znamenitih in bogatih vinorodnih pokrajinah, ki jih rad predstavlja v velikih prestolnicah sveta, je letos ocenil kakšnih 22.000 vzorcev vina. Pravi, da je bil v ZDA, Franciji, Španiji, Italiji, Avstriji, na Novi Zelandiji, v Avstraliji in Nemčiji. Morda je bil tudi pri nas ali pa so mu poslali kako steklenico, a dejstvo je, da med najboljše na svetu ni uvrstil nobenega slovenskega vina. Med prvo deseterico, ki jo bomo danes podrobneje predstavili, so kar tri steklenice iz St.-Emiliona, torej z desnega bordojskega brega. Najslavnejše vino sveta Petrus, letnik 2015 iz Pomerola, je šele na 53. mestu, za mnoge še prestižnejši Chateau La Pin je na 55. mestu. Edini šampanjec med stoterico je Roederer Cristal Rose 2008, na 94. mestu. Med najboljšimi je samo eno burgundsko vino, gre za Montrachet Grand Cru 2016 iz kleti Joseph Drouhin.

Château Canon, St.-Emilion 2015, Francija

Najboljše vino v letu 2018 je po mnenju ameriškega strokovnjaka Jamesa Sucklinga in njegovih vinskih poznavalcev Château Canon 2015 iz Bordeauxa, rdeče vino, ki ga po bordojsko sestavlja 72 odstotkov merlota in 28 odstotkov kabernet franka. Vino so starali 18 mesecev predvsem v novih in tudi v enoletnih sodih. Strokovnjaki so v njem prepoznali okuse robide, kompot črne češnje, sadno torto in slivo. S podtoni orientalskih začimb, likviricije in tudi črnih oliv. Na nosu je vino sveže in elegantno, arome ribeza in maline se razvijajo proti začinjenim notam. Vino je kakopak polnega telesa, ocenjevalci (Suckling je dal vinu 100 točk, enako Neal Martin iz Wine Advocate) pa menijo, da ga bo mogoče piti vsaj do leta 2050. A kapljica iz vinogradov, ki se dobesedno dotikajo enega najlepših mestec na območju Bordeauxa – St. Emiliona, ima svojo ceno. Za steklenico boste v spletnih trgovinah v Evropi odšteli kakšnih 240 evrov, gotovo pa je, da se bo po razglasitvi za najboljše vino povpraševanje povečalo, če ne drugje, pa vsaj pri Sucklingovih največjih oboževalcih v Aziji.

Château Bélair-Monange, St.-Emilion 2015, Francija

Še eno vino iz slikovitih vinogradov okoli St. Emiliona, tokrat iz kleti Château Bélair. Jasno, gre za bordojsko kombinacijo z desnega brega, kar pomeni, da v zvrsti prevladuje merlot (88 odstotkov), pomaga mu kabernet frank. Suckling je vino ocenil s 100 točkami (pri Parkerju so bili manj navdušeni). Arome modrih sadežev, likviricije in sivke, ki jih je letos februarja zaznal v vinu James Suckling, naj bi navduševale vsaj do leta 2050, trenutna cena steklenice tega vrhunskega vina je okoli 174 evrov.

Dönnhoff Dellchen Riesling GG, Nahe 2017, Nemčija

Družina Dönnhoff iz vinske pokrajine Nahe ima vinograde že od leta 1750, čeprav jih vinska kritika na najvišja mesta na svetu uvršča šele od časov, ko je posestvo leta 1971 prevzel Helmut. Njegova vina že dosegajo ceno 2000 evrov za steklenico in nekatera so si že prislužila 100 točk pomembnih ocenjevalcev. Dönnhoffov rizling, ki je po mnenju Sucklinga tretje najboljše vino na svetu, ima trenutno ceno okoli 55 evrov. »To čudovito belo vino poudarja uspešnost Nemčije pri pridelavi belih suhih vin,« so zapisali.

Taylor’s Vintage Port 2016, Portugalska

Suckling pravi, da so letniški portovci njegova velika ljubezen, o njih je leta 1989 napisal tudi knjigo. Taylorjeva vina pa so po njegovem mnenju dragulj že tako fantastičnega letnika. Na svetovnem spletu boste steklenico dobili za kakih 91 evrov. »Moj bog, tako čudovitega mladega Taylorja še nisem pil,« je zapisal Suckling ob vinu, ki gre najbolje k čokoladi in karameli, ob tem pa mu je zabetoniral 100 točk in predlagal, da ga popijete do leta 2025. Nekateri drugi pravijo, da gre pri Taylorjevem portu za aristokratsko cvetlico.

Clos Apalta, Valle de Apalta 2015, Čile

Čilska vina so vse bolj cenjena in tudi pri najvplivnejših ocenjevalcih ne gre drugače. Kakih 96 evrov je povprečna cena na spletu, če govorimo o zvrsti carmenera, kabernet sovinjona in merlota, ki jo je Suckling že drugo leto zapored ocenil s 100 točkami. Drugi strokovnjaki so bolj zadržani do kleti, ki je bila ustanovljena ne tako davnega leta 1994, ob sodelovanju francoske družine Lapostolle in čilske družine Rabat, v dolini Colchagua. Rdeče vino je bilo 26 mesecev starano v novih hrastovih sodih.

Château Beauséjour Duffau-Lagarosse, St.-Emilion 2015, Francija

»Veliko in krepko vino. Celo malce brutalno,« je za tole vino zapisala Jancis Robinson in oddala oceno 17 od 20. Suckling za vino, v katerem je 90 odstotkov merlota in 10 odstotkov kabernet franka, ni našel slabih besed: »To je izredno. Takšnega vina ni bilo od slavnega leta 1990 ali podcenjenega letnika 1989. Neverjetno vino, ki spominja na velika vina iz petdesetih let. Poskusite ga leta 2026.« In če dodamo: kupite ga zdaj. Čez osem let bo veliko dražje kot danes. Na spletu je cena 127 evrov.

Ridge Vineyards, Monte Bello, Santa Cruz Mountains 2015, ZDA

Dragoceno vino iz Kalifornije na trgu že danes stane kakšnih 200 evrov. Rdeča zvrst, v kateri prevladuje kabernet pred merlotom, petit verdotom in kabernet frankom, je biser iz legendarne kleti v Kaliforniji. Suckling izjavlja, da klet v pridelavi rdečih vin še vedno ohranja svoj značaj in slog, čeprav so mnogi v ZDA šli z razvojem v visoke oktanske steklenice. Vina iz vinogradov Ridge naj bi bila v isti formi kot leta 1976, ko so bila predstavljena na vinski tekmi Judgement of Paris.

Le Macchiole, Scrio, Bolgheri 2015, Italija

Sucklingova ekipa je navdušena nad letnikom 2015, ki je v Italiji, predvsem v Toskani, bogato in dobro obrodil. Najboljše grozdje je priroda izlila v steklenice širaza, ki so ga pridelali v vinogradih vinske kleti Le Macchiole. V slikoviti vasi Bolgheri, na etruščanski obali ob Tirenskem morju, sicer ponujajo še štiri druga vina, toda Scrio, njihov edinstven pogled na širaz, je edino vino, ki ga so ga kritiki ocenili z najvišjo oceno. Trenutna cena najboljšega italijanskega širaza je na trgu nekaj več kot 100 evrov.

Marchesi Antinori, Solaia, Toskana 2015, Italija

»Je to res najboljša Solaia vseh časov?« se sprašujejo strokovnjaki, medtem ko ji serijsko ploskajo z najvišjimi ocenami. Če to drži, je 300 evrov za steklenico, kot so obetali v začetku, pravzaprav bolj velika priložnost kot nakup drage steklenice. A zdi se, da bo cena toskanskega kabernet sovinjona s sangiovesejem in kabernet frankom skočila v višine. V Wine Advocate so zapisali: »Solaia ni samo v imenu, ampak tudi v resnici tekoče sonce.« Pri Farrvintnersu prodajajo karton s šestimi steklenicami za 2650 funtov.

Tyrrell's Old Patch Shiraz, Hunter Valley 2017, Avstralija

V vsakem primeru je eno najugodnejših vin med Sucklingovo deseterico širaz iz kleti Tyrrell v Novem Južnem Walesu. Lansko, za mnoge še razmeroma mlado kapljico širaza lahko kupite za 15 do 20 avstralskih dolarjev, kar je okoli 10 do 15 evrov. In pijete eno najboljših vin na svetu. Če verjamete Sucklingu. In vino je z ene najstarejših še živečih, aktivnih trt, ki naj bi bila posajena že leta 1867. Tudi drugače se Tyrrellovi hvalijo z ekstremno, tisočletno zgodovino, družina pa je z vinom začela leta 1858.