Konopka je najprej naletel na policijsko kontrolo na podeželski cesti v bližini meje s Hrvaško in od tam pobegnil. Ustaviti ga ni mogla niti policijska patrulja pri Vanganelu, kjer je mladenič celo trčil v policijsko vozilo, preden je v Šalari naletel na odklenjen avto in z njim pobegnil dalje. Pri zasledovanju obtoženega sta bila dva policista huje poškodovana.

Na današnjem predobravnavnem naroku je tožilka Anja Štrovs pojasnila, da Konopki očitajo dve kaznivi dejanji preprečitve uradnega dejanja in eno kaznivo dejanje velike tatvine. Kot je navedla, je obtoženec v dveh primerih zapeljal proti policistu in samo hitra reakcija slednjih je preprečila Poljaku, da bi ju povozil.

Sodišče je sicer prejelo tudi premoženjsko-pravni zahtevek v višini nekaj več kot 25.000 evrov enega od poškodovanih policistov.

Težko otroštvo obtoženega

Konopka, ki je trenutno v priporu v koprskem zaporu, krivde za očitana kazniva dejanja ni priznal. Njegov zagovornik Dean Babič pa je sodišču med drugim predlagal, da postavi izvedenca psihiatrične stroke, ki naj se izreče glede morebitne neprištevnosti oz. bistveno zmanjšane prištevnosti obtoženega.

Ob tem je opisal težko otroštvo in zdravstvene težave Konopke. Ta je med drugim doživel očetov samomor, mati je trpela za depresijo, tudi babica, pri kateri so nekaj časa živeli, je bolehala za shizofrenijo.

Že v šoli so pri Konopki zaznali težnje k asocialnemu obnašanju, v srednji šoli pa je začel kaditi konopljo in materi tudi priznal, da je postal odvisnež, je nadaljeval odvetnik. Kot je dodal, bi se Poljak le teden dni po spornem dnevu na slovenskih tleh moral zglasiti na zaprtem oddelku za zdravljenje od odvisnosti. Nenazadnje je bil Konopka na sporen dan pod vplivov amfetaminov.

Sodnica Nataša Tomazini Tonejc bo datum začetka glavne obravnave določila naknadno, še pred tem pa bo sodišče določilo izvedenca, ki bo moral ugotoviti, ali je Konopka sploh sposoben spremljati glavno obravnavo.