»Junaška zgodba je bila tako lepa, da je bila malo verjetna«, je na četrtkovi tiskovni konferenci dejal tožilec okrožja Burlington v New Jerseyju, Scott Coffina. »Na žalost so bila naša predvidevanja pravilna, vse je laž«, je dejal.

Kate McClure, ženska, ki naj bi ostala brez goriva, Mark D'Amico, njen partner s katerim sta skupaj ustvarila oglas za zbiranje donacij in Johnny Bobbitt Jr., brezdomec, ki naj bi daroval svoj zadnji denar, so zaradi izmišljene zgodbe, s katero so zaslužili veliko denarja, obtoženi tatvine s prevaro, za kar je zagrožena kazen od 10 do 20 let zapora.

Coffina je dejal, da je manj kot uro zatem, ko je bila zgodba javno objavljena na strani GoFoundME, McClureova svojemu prijatelju napisala kratko sporočilo, da je njena zgodba z Bobbittom izmišljena.

»Vsa zgodba s praznim tankom je izmišljena, brezdomec pa ne«, naj bi napisala prijatelju, ki je hotel donirati svoj denar. »Morala sem napisati nekaj, da se bodo ljudje počutili slabo«, naj bi še pisalo v sporočilu.

GoFoundME bo vrnil denar

Predstavnik GoFoundME organizacije Bobby Whithorne je po poročanju spletnega portala Yahoo News dejal, da bodo vsi donatorji v prihodnjih dneh dobili denar nazaj.

»Naša organizacija ima ničelno toleranco za izmišljene zgodbe, s katero ljudje izvedejo prevaro. Ko se to zgodi, se takoj odzovemo, da zavarujemo donatorje«, je dejal.

Potek prevare

McClureova naj bi ostala brez goriva, na pomoč pa naj bi ji priskočil brezdomec, nekdanji marinec Johhny Bobbit Jr.

»Johnny me ni prosil niti za dolar, takrat mu ga tudi nisem mogla vrniti, saj nisem imela nič denarja pri sebi. V prihodnjih dneh sem se večkrat peljala mimo njegovega mesta, vsakič ko sem ga opazila sem mu dala nekaj denarja, vrnila sem mu 20 dolarjev za bencin, prinesla sem mu številna oblačila«, je Kate zapisala na spletni strani GoFoundMe.

McClureova in D'Amico sta se »iz navdušenja

nad Bobbittovo radodarnostjo« odločila ustvariti objavona GoFOundMe, s ciljem, da zbereta 10 tisoč dolarjev, s katerim si bo Bobbitt lahko privoščil skromno stanovanje in avto, zadoščalo pa naj bi tudi za njegove stroške za obdboje pol leta.

Zgodba je postala viralna in na račun para je več kot 14 tisoč darovalcev nakazalo čez 400 tisoč dolarjev.

»Nikoli več mu ne bo treba skrbeti za streho nad glavo«, je par zadovoljno napisal in se zahvalil darovalcem.

Kasneje se je izkazalo, da je vse laž. »Ona ni ostala brez bencina in Bobbitt ni daroval svojih 20 dolarjev«, je včeraj dejal Coffina.

Par ni želel deliti denarja z brezdomcem

Prevara bi verjetno uspela, če ne bi par hotel denarja samo zase. Več kot 367 tisoč dolarjev neto je bilo elektronsko položenih na račun, ki ga kontrolira McClureova, ta pa je skupaj s svojim partnerjem denar začela porabljati. Par si je tako privoščil novega BMW-ja, odšla sta na novoletni izlet v Las Vegas, veliko denarja sta zapravila v več različnih igralnicah. Zaradi tega je Bobbitt proti njima vložil tožbo, da mu par dolguje še 300 tisoč dolarjev in policijska preiskava je stekla, piše na portalu Yahoo news. Sprva sta zakonca zatrjevala, da denar zadržujeta, saj se bojita da bo Bobbitt ves denar porabil za drogo, kasneje se je izkazalo, da sta denar porabila zase.

Organicija GoFoundMe se je takrat oglasila, da bo sama Bobbittu nakazala preostanek denarja, vendar ni znano ali je to res storila.

Danes je znano, da so v zaroti vsi trije skupaj sodelovali in so tako obtoženi za storjeni zločin. Kot je še dejal Coffina, take zgodbe mečejo črno luč na celotno družbo. »Takšen primer lahko številne radodarne ljudi odvrne od nadaljnjega darovanja, ko bo morda nekdo resnično potreboval pomoč«, je dejal.