Gostovanje ljubljanske Drame v Rusiji, prvo v Aleksandrinskem gledališču, je rezultat dobrega sodelovanja med izmenjalno sezono slovenske kulture v Ruski federaciji in ruske kulture v Sloveniji. Gostovanje so omogočili slovensko in rusko ministrstvo za kulturo ter slovensko veleposlaništvo v Rusiji in ruska državna kulturna agencija Rosconcert, so sporočili iz ljubljanske Drame.

Faustova zgodba temelji na srednjeveški legendi o človeku, ki je prodal dušo hudiču, predvsem pa govori o občutkih odtujenosti sodobnega človeka in o njegovi potrebi po razumevanju sebe in sveta v širšem kontekstu univerzuma.

V Sankt Peterburgu bo kot Faust nastopil Igor Samobor, ob njem pa Branko Šturbej kot Mefisto, Barbara Cerar kot Gospa Mefisto, Polona Juh kot Margareta, Branko Jordan kot Valentin, Uroš Fürst kot Vodja kabineta ter Žan Perko, Klemen Janežič, Primož Vrhovec in Rok Kravanja kot Člani kabineta.

Mednarodna pot Fausta

Prva postaja mednarodne poti Fausta je sledila ljubljanski festivalski premieri v Križankah, še pred repertoarno premiero v Drami. Oktobra 2015 je tako predstava gostovala na Cervantesovem mednarodnem festivalu v mehiškem Guanajuatu, marca 2016 v Kolumbiji na Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti, maja na Češkem, na festivalu progresivnega gledališča Gledališki svet Brno 2016, junija pa še v Skopju na Mednarodnem festivalu gledališča Makedonski Naroden Teatar (MNT-Fest). Po oktobrski sklenitvi 16. Seulskega festivala uprizoritvenih umetnosti z dvema predstavama je sledila novembrska slavnostna otvoritev Mednarodnega gledališkega festivala Interference 2016 v Cluju.

Leta 2017 so Fausta gostili v Teatru Espanol, v tržaškem italijanskem gledališču Rossetti in v beograjskem Jugoslovanskem dramskem gledališču. Kitajsko prestolnico je predstava obiskala kot otvoritvena in osrednja prireditev mednarodnega gledališkega festivala v izvedbi Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča. Sledilo je še gostovanje v Mehiki v okviru otvoritvenih slovesnosti Centra uprizoritvenih umetnosti Univerze v Guadalajari.

Tokratnemu gostovanju v Sankt Peterburgu bosta v prihodnjem letu sledili še gostovanji v Kitajskem velikem gledališču v Šanghaju ter že tretja mehiška turneja, ki bo vključevala mesta Mexico City, Monterrey, Guadalajara, Guanajuato in Aguascalientes. Predstavo vabijo tudi festivali in gledališča iz Italije, Turčije, Argentine, Čila, Brazilije in Kitajske, so še zapisali v ljubljanski Drami.

Predstavo si bo v okviru sodelovanja na Mednarodnem kulturnem forumu ogledal tudi minister za kulturo Dejan Prešiček.