Če bi Madžarska spoštovala svojo rigidno azilno zakonodajo, bi moral bivši makedonski premier Nikola Gruevski na vložitev prošnje za politično zatočišče in tudi na njeno rešitev čakati v azilnem centru. Kot poroča madžarski spletni novičarski portal 24.hu, pa je bil po petkovem prihodu v Budimpešto, kjer se je nastanil v petzvezdničnem hotelu Corintia, deležen posebnega postopka, upravičenega z varnostnimi razlogi. Po njem je prošnjo za azil oddal na vodstvu madžarskega urada za imigracijo in azil, konec tedna pa naj bi bil tudi gost na domu madžarskega premiera Viktorja Orbana. Ta novica ni bila potrjena, saj je premierjev kabinet novinarjem zaupal le, da je Orban konec tedna prebil s hčerama, je pa potrdil, da je Gruevski oddal prošnjo za azil.

Več različic pobega

Še vedno ni jasno, kako je Gruevski uspel pobegniti iz države, tik preden bi se moral javiti na prestajanje dveletne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja pri nakupu službenega luksuznega blindiranega mercedesa v vrednosti kar 600.000 evrov za osebno uporabo. Bil je brez potnega lista, saj so mu ga zaplenili. Ugibanja nemškega mednarodnega radijskega, televizijskega in spletnega medija Deutsche Welle, da se je s pomočjo prijateljskega srbskega predsednika Aleksandra Vučića k še večjemu madžarskemu prijatelju Orbanu zatekel prek Srbije, je včeraj demantirala beograjska Politika s svojo različico. Po njej je Gruevski odšel preko Albanije. V Tirano naj bi prispel z lažnim potnim listom, se oglasil na tamkajšnjem madžarskem veleposlaništvu, nato pa skrit za sončnimi očali in klobukom inkognito poletel z letalom madžarske letalske družbe Malev v Budimpešto. Ker je šla družba Malev v stečaj že leta 2012, iz Tirane pa tudi ni rednih direktnih letov v madžarsko prestolnico, je tudi ta različica vprašljiva. Bolgarija pa je včeraj demantirala navedbe, da je Gruevski razpolagal z njenim potnim listom, ki jih je pred časom radodarno delila prebivalcem Makedonije, skupaj menda kar do 200.000.

Premier zanika tajni dogovor

Gruevski bi se moral na prestajanje kazni zglasiti 6. novembra. Ker se ni, ga je policija po ukazu, da ga privede, zaman iskala. Skopje je zdaj od Madžarske zahtevalo njegovo izročitev. Premier Zoran Zaev je izrazil pričakovanje, da uradna Budimpešta »ne bo ščitila kriminalcev, ki so škodovali državljanom Makedonije«. Ugibanja, da je sam sklenil z Gruevskim politično kupčijo in mu dovolil odhod iz države, je zavrnil kot povsem neutemeljena. Sodišče v Skopju pa je zdaj v ločeni kazenski zadevi zaradi begosumnosti odredilo enomesečni pripor za Mileta Janakieskega in Kirila Bozinovskega, ki sta povezana z Gruevskim.

Madžarska vlada medtem sporoča, da se ne želi vmešavati v notranje zadeve suverenih držav, bo pa izvedla postopek preverjanja azilne prošnje Gruevskega, pri čemer si ne želi poslabšanja odnosov z Makedonijo. V vladajoči Orbanovi stranki Fidesz pa so očitno že prepričani, da bivšega premierja doma politično preganjajo. Njen tiskovni predstavnik Balasz Hidveghi je dejal, da Gruevskega »preganja in ogroža leva vlada, ki je pod vplivom (na madžarskem nezaželenega) ameriškega milijarderja Georgea Sorosa«.