Društvo proti raku dojk Posočje že četrto leto organizira prireditev Miganje za zdrave dojke. Potekala bo to soboto med 15. in 20. uro v Športni dvorani Tolmin. Ambasadorka prireditve je Lucija Mlinarič, najuspešnejša slovenska kotalkarica, ki je za rakom dojk prvič zbolela pri 25 letih, letos pa se ji je bolezen ponovila.

Namen prireditve je zabavno druženje žensk vseh starosti in spoznavanje več vrst vadbe. Srečale se bodo z meditacijo, jogo, funkcionalno vadbo, vajami za moč, aerobiko, pilatesom, plesom čuječnosti, polinezijskim plesom in drugimi oblikami vadbe. »Ženske ob obilici skrbi za druge prevečkrat pozabimo nase. S to prireditvijo jih želimo ozavestiti, da z zdravim načinom življenja, gibanjem in tudi medsebojnim druženjem lahko veliko pripomorejo k svojemu zdravju. Kar polovico raka dojk je namreč mogoče preprečiti z zdravim načinom življenja, če se začnemo gibati v srednjih letih. Bolnice z rakom pa lahko z gibanjem za 25 odstotkov zmanjšajo možnost ponovitve bolezni,« je razložila aktualna predsednica društva Barbara Klinkon. Poleg športnih aktivnosti se bodo lahko udeležile različnih meritev telesnih funkcij, aromaterapije, fizioterapije, refleksoterapije, masaž in manikure ter se spoznale z bioresonanco in Bownovo terapijo.

Za 100 ultrazvočnih preiskav

Dogodek je dobrodelen, zbrane prostovoljne prispevke bodo namenili za brezplačne ultrazvočne preiskave dojk žensk med 25. in 50. letom starosti. »Te še niso vključene v organiziran presejalni program Dora, statistika pa kaže, da tudi v tem času že zbolevajo,« je pojasnila Klinkonova. Z lanskim izkupičkom so omogočili 100 tovrstnih preiskav.

Društvo je letos obeležilo štiri leta delovanja in pridobilo status humanitarnega društva. V Posočju igra zelo pomembno vlogo, saj je pojav raka na dojkah v Posočju krepko, kar 29 odstotkov nad slovenskim povprečjem. V društvu si prav v teh dneh močno prizadevajo za to, da bi tudi v Posočje s pomočjo mobilne enote programa Dora pripeljali mamograf. Manjša raziskava med ženskami iz Trente je namreč pokazala, da bi se le tri od devetih lahko same pripeljale na slikanje v Šempeter pri Gorici, druge bi morale za pomoč prositi svojce. S prihodom mobilne enote bližje njihovim domovom bi zagotovo dosegli večjo odzivnost in posledično tudi več pravočasno odkritih bolezni. no