Časi, ko smo se lahko zanašali na druge, so minili. Usodo moramo vse bolj jemati v lastne roke. In EU mora v reformnem procesu vzpostaviti lastno vojsko, je v evropskem parlamentu na glas povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Ideja evropske vojske se je porodila v glavi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, vendar ali lahko Slovenci pri tej ideji rečemo: že videno? V nadaljevanju je sicer Merklova povedala, da evropska vojska ne bi bila uperjena proti Natu, vendar je ameriški predsednik Trump že ob sami francoski ideji zastrigel z ušesi.

Kaj pa se je dogajalo leta 1968, da se je v Sloveniji ustanovila teritorialna obramba, saj smo imeli močno jugoslovansko vojsko, ki bi nas branila pred zunanjim sovražnikom?

Tudi razmislek obrambnega ministra Karla Erjavca, preberem v Dnevniku v prispevku Zorana Potiča, mi da misliti, da ne bo kar na vrat na nos kupil novih oklepnikov za potrebe Nata, ampak se bo raje še prej posvetil beli knjigi, ki naj bi odgovorila, kakšno naj bo razmerje med profesionalnimi in pogodbenimi vojaki v Slovenski vojski in kakšno opremo bo ta potrebovala. Ali to zopet diši po krepitvi teritorialne vojske za obrambo Slovenije in po obveznem služenju vojaškega roka, se sprašujem.

Kakor koli, ideja TO iz leta 1968 je po moje zopet aktualna, tokrat na celotnih evropskih tleh.

Vid Drašček, Vrhnika