Praznik vinogradnikov in ljubiteljev vina so poleg številnih prireditev proslavili tudi mediji, ki so večinoma ponujali recepte za pristno martinovo gostijo. Na katoliškem spletnem portalu Aleteia so se vendarle osredotočili še na lik in delo svetnika Martina. Menda je krivično, da ga imajo Francozi za svojega, saj je v resnici doma z območja današnje Madžarske, kjer se je v četrtem stoletju rodil poganski družini. Postal je menih, se preselil v Francijo in se sčasoma tako izkazal, da so ga povišali v škofa. Ker zaradi skromne narave ni želel sprejeti te odgovornosti, se je skril med goske, ki so ga z gaganjem nazadnje izdale. A nič zato – kot vemo, se ta živalska vrsta za izdajo kesa že več kot tisoč petsto let.

Jože Potrebuješ več z Vozljem v avtomobilu kot z ženo v postelji

O verskih temah se je za revijo Zarja medtem razgovoril prvi čuk Jože Potrebuješ, ki je z razširjeno ekipo glasbenih kolegov konec tedna v Cankarjevem domu z dvema koncertoma praznoval tridesetletnico delovanja skupine. Na intervju je prišel oblečen v tekaško opremo in priznal, da z družino hodijo v cerkev, čeprav k maši zaradi službenih obveznosti ne zahajajo dovolj pogosto. Se pa vsak dan pogovarja z bogom, s katerim ima specifičen odnos – načeloma se mu zahvaljuje, občasno, ko mu kaj ne gre po načrtih, pa ga tudi »nakuri«. Tokrat se je v Cankarjevem domu na srečo boga vse izšlo po načrtih – Čukom se je na odru pridružilo mnogo uveljavljenih glasbenih gostov, med drugim Jan Plestenjak, Modrijani, Nina Pušlar, skupina Mambo Kings, Alfi Nipič, Vili Resnik in celo svojčas drugi najpomembnejši čuk Marko Vozelj. Kljub nekdaj uglednemu položaju v zasedbi je tokrat nastopil v civilu in se tako uspešno izognil rdečim kostumom, v kakršne so bili oblečeni aktualni člani skupine. Vozelj je skupaj s Piko Božič med drugim izvajal uspešnico Komar, sicer pa snidenja z nekdanjimi sodelavci ni obešal na prevelik zvon. Na facebooku je objavil eno samo fotografijo z dogodka, na instagramu pa še tega ne – trenutno se bolj posveča promoviranju prihajajočega videospota oziroma nove skladbe, ki nosi naslov Prevečkrat. Prevečkrat sta se skupaj z Jožetom Potrebuješem pred leti tudi vozila v avtomobilu. Kot smo izvedeli iz že omenjenega Potrebuješevega intervjuja v Zarji, je bilo obdobje, ko je več časa preživel z Markom Vozljem v avtomobilu, kakor pa v postelji z ženo Andrejo. Vse to ima tudi do dneva natančno popisano, saj že trideset let vsak večer pred spanjem piše dnevnik. Računa, da se bo življenja ob prebiranju teh koledarjev spominjal v domu za ostarele, če ne s soprogo Andrejo, pa kar z Vozljem.

Helena Blagne pravi, da je astrologija znanost

A nazaj v prihodnost. Poleg Mira Cerarja se na prihod novega družinskega člana pripravlja še turški zvezdnik Burak, ki po poročanju Suzy trenutno prenaša hude nosečniške muhe svoje soproge – menda mu je prepovedala vse parfume in doma prebarvala vse stene. Mirneje je v Cerarjevem taboru – v Lady in reviji Nova so utegnili izvedeti samo, da mu bo pri vzgoji otroka gotovo pomagalo dejstvo, da je imel tudi sam krasno otroštvo.

A prihodnost lahko zagotovo napovedo le astrološke karte. V tokratni anketi revije Zvezde so znane spraševali o vedeževalkah in horoskopih. TV-modna strokovnjakinja Lorella Flego horoskopov v revijah ne bere, saj verjame samo v osebno izdelane astrološke karte, podobnega mnenja pa je tudi Helena Blagne. Branje iz kave ali kart je po njenem mnenju larifari, astrologija pa je vendarle znanost oziroma dokazana veda.

Slovenija je premajhna za Duo Platin in premalo vlaga v misice

Larifari pa je tudi Slovenija, ki sta jo zaradi koruptivnega vzdušja zapustila zakonca iz glasbenega dueta Duo Platin. Pred petnajstimi leti sta nas zastopala na izboru za Evrovizijo, kaj Simon in Diana Gomilšek počneta danes, pa so neizzvano preverili novinarji portala Žurnal24. Delujeta predvsem v tujini, saj je Slovenija zanju premajhen trg, za povrh prežet z nepotizmom. »V Sloveniji ni večjih prireditev. Poleg tega je organizacija drugačna kot v tujini. Tukaj se vse načrtuje na kratek rok, mi pa stvari načrtujemo za leto in pol vnaprej, tako da smo pogosto že zasedeni, ko nas nekdo povabi k sodelovanju. Naša skupina se v tujini že dogovarja za nastope za obdobje jesen/zima 2019 in tudi za leto 2020. Pri nas je trg bolj zaprt, stvari delujejo bolj po principu, kdo koga pozna in kdo je komu kaj dolžan. Pa tudi iz rumenih medijev sva se umaknila. Če nisi človek za to, ti te stvari ne ustrezajo,« stanje podrobneje ocenjuje za tabloide in domače organizatorje nedosegljivi Gomilšek.

Kritična do domače scene je še slovenska lepotna predstavnica tekmovanja Miss Earth, triindvajsetletna študentka veterine iz Zreč Danijela Burjan, ki se je na svetovnem izboru uvrstila med dvanajst najlepših na svetu. V pogovoru za nacionalkin spletni portal rtvslo.si je izrazila mnenje, da imamo pri nas vse preveč lepotnih izborov, zaradi česar so izgubili svojo vrednost. »Država ne vlaga v to, nimamo manekenskih šol za misice, zato se ne moremo kosati z državami, kot so Venezuela, Kolumbija ali Filipini,« je osvetlila probleme Slovenije, s katerimi do sedaj še nismo bili seznanjeni, obenem pa se je spotaknila še ob klasični stereotip o neskladju med lepoto in pametjo. Seveda ne drži, saj za uspeh na lepotnih tekmovanjih načeloma potrebuješ visoko izobrazbo in se moraš dokazovati z ekološkimi projekti. Kot prihodnja veterinarka se osredotoča predvsem na pravice živali, kot mnoge najuspešnejše lepotne zmagovalke pa tudi sama rada poje. Na svetovnem izboru je bila edina, ki je pela resno pesem, natančneje Time to say goodbye po vzoru Sarah Brightman.

S takšno vsestranskostjo se ne more pohvaliti novinar in športni voditelj TV Slovenija Saša Jerković, ki so ga novinarji revije Zvezde vznemirili z vprašanjem o prostočasnih konjičkih. Menda jim je kar naravnost povedal, da jih nima, saj je čisto običajen človek in ne goji čričkov ali pleza po nebotičnikih, kot bi novinarji radi slišali. Ko so se strasti umirile, je po premisleku pristavil, da sicer rad igra družabne igre, če mu le uspe najti soigralce.