Strokovnjaki so Michelangelovo avtorstvo meter visokih kipov potrdili po štirih letih raziskav. Gre za edina doslej znana ohranjena Michelangelova bronasta kipa.

Leta 2002 so ju pri avkcijski hiši Sotheby's prodali za 1,8 milijona funtov. A če bo Michelangelovo avtorstvo sprejeto, bosta po pisanju BBC vredna več sto milijonov. Lani so denimo sliko Leonarda da Vincija Odrešenik sveta (Salvator mundi) prodali za 350 milijonov funtov. Kipa, ki sta znana tudi kot Rothschildova brona, naj bi Michelangelo ustvaril po svoji marmornati mojstrovini Davidu in preden je začel slikati freske na stropu Sikstinske kapele (1508-1512). Po besedah Victorie Avery, kustosinje za uporabne umetnosti v Muzeju Fitzwilliam v Cambridgeu, kipa zaznamujejo anatomske značilnosti. Gre za natančno razčlenjene mišice v trebušnem predelu, ki so specifične za Michelangela.

Kot piše BBC, je v 19. stoletju veljalo, da sta kipa Michelangelovo delo, pozneje pa so ju pripisali nizozemskemu kiparju Willemu Danielszu van Tetrodeju.

Leta 2014 pa ju je Paul Joannides z Univerze v Cambridgeu povezal z drobnim detajlom na kopiji izgubljene Michelangelove risbe iz 16. stoletja, ki jo hranijo v Muzeju Fabre v francoskem Montpellieru. Muzej Fitzwilliam je dokaze o Michelangelovem avtorstvu predstavil februarja 2015. Med drugim je Victoria Avery proučila tudi 30 pisem, ki jih je umetnik napisal svoji družini v času, ko se je posvečal bronastemu kipu papeža Julija II. v Bologni. V njih je pisal o "preizkušnjah in stiskah umetnika, ki se uči svojega dela", pa tudi o tem, da bi mu izdelava manjšega kipa v bronu prinesla delno olajšanje.

Sodeloval je pri vseh fazah nastanka kipov

Pisma pričajo o tem, da je umetnik sodeloval pri vseh fazah nastanka svojih bronastih kipov, ne le pri izdelavi originalnih modelov, ampak tudi pri izdelavi kalupov in dokončanju del. Po besedah Victorie Avery so se zavedali, da bodo ob pomanjkanju pisnih virov znanstveni dokazi prepričljivi. "Gre za Michelangelovi deli. Umetnik ju je ustvaril na vrhuncu svoje ustvarjalne moči, ko si je prizadeval prekositi svoje sodobnike in dominirati v vseh medijih," je dodala.

O kipih do leta 1878, ko so ju za od 250.000 do 300.000 zlatih frankov od beneške plemiške družine kupili Rothschildi, ni nobenega pisnega gradiva. Zdaj sta v lasti zasebnega zbiratelja iz Londona, a je pričakovati, da ju bo posojal za razstave po vsem svetu, še piše BBC.

Kot je še povedala Victoria Avery, so preostale danes znane Michelangelove bronaste kipe, tudi že omenjeni papeški kip, v času francoske revolucije pretopili v topove in drugo orožje.