Vlada in koalicija sta enotni: Slovenija ostaja v skupini jedrnih držav EU in v skupini več kot 150 držav sveta, ki podpirajo globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Naša država bo torej pri sprejemanju tega dokumenta decembra v Marakešu sodelovala, kdo se bo udeležil mednarodne konference, pa vlada še ni dorekla.

Poziv Janeza Janše

Zunanji minister Miro Cerar je danes ponovil, da globalni dogovor o migracijah ni pravno zavezujoč dokument. Sloveniji torej dopušča suverenost in ne posega v njeno ustavno in zakonsko ureditev. Zavrnil je navedbe dela opozicije, da dogovor ne ločuje med zakonitimi in nezakonitimi migranti ter da vzpostavlja pravico do migriranja kot osnovno človekovo pravico. So pa migracije – tako Cerar – globalni pojav, s katerim se nobena še tako velika in močna država ne more soočati sama, zato je potreben dogovor na svetovni ravni. »Globalni dogovor o migracijah ne sporoča migrantom: 'Pridite k nam.' Sporoča jim ravno nasprotno: Evropa se bo skupaj z drugimi deli sveta organizirala, da bo preprečila ilegalne migracije, tihotapljenje z ljudmi, to, kar se nam je dogajalo pred nekaj leti…« je dejal prvi mož slovenske diplomacije. Odločitev naših sosed Madžarske in Avstrije, da k globalnemu dogovoru ne pristopita, pripisuje notranjepolitičnim razlogom v teh dveh državah in ocenjuje, da takšna poteza ni niti v njuno korist niti v korist evropske in globalne skupnosti.

Desna opozicija se z vlado ne strinja. Tako v SDS poudarjajo, da bo sprejem dogovora v Marakešu povzročil množičen prihod migrantov, začetek zatona EU in nacionalnih držav. Njihov prvak Janez Janša je na twitterju ljudi celo pozval, naj v sredo, ko bo državni zbor obravnaval zahtevo SDS, NSi in SNS o odstopu Slovenije od dogovora, pridejo in jih podprejo. »Protislovenska koalicija kljub jasnemu nasprotovanju državljanov za zdaj ne popušča,« je zapisal.

Odgovor Mira Cerarja

»Gospodu Janši in tistim, ki mu verjamejo in sledijo, sporočam, da zavajanje prebivalcev in vzbujanje neutemeljenega strahu ni dobro. Slovenija normalno deluje, je varna in humana država,« je Janši in njegovim pristašem danes odgovoril Cerar. Državljane je pozval, naj ne nasedajo manipulacijam in lažem, ki so tudi v funkciji prihajajočih volitev oziroma nabiranja političnih točk. Zavzemanje zunanjega ministrstva in vlade bo pojasnil tudi na današnji seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. »Vseskozi se bom bojeval za evropske demokratične vrednote, za vladavino prava, za normalen dialog v politiki in proti političnemu primitivizmu. Bojeval se bom za to, da lahko živimo in delamo normalno, ne pa da smo vsakih nekaj mesecev soočeni z nekimi strahovi, ki naj bi nas blokirali. Zato ne pristajam na politiko gospoda Janše in tistih, ki mu sledijo,« je danes še poudaril Cerar.